ГоловнаКультура

У Мистецькому Арсеналі вручили премію за внесок у музейну справу

Нагороду імені Возницького отримала головний хранитель "Олеського замку"

У Мистецькому Арсеналі вручили премію за внесок у музейну справу
Фото: artarsenal.in.ua

У національному комплексі "Мистецький Арсенал" вручили премію імені Бориса Возницького за вагомий внесок у розвиток музейної справи.

Як повідомляє прес-служба комплексу, її лауреатом стала Тетяна Сабодаш, головний хранитель музею-заповідника "Олеський замок", де вона відпрацювала 42 роки.

"Сьогодні, коли багато хто говорить про реформування музейної сфери, зокрема про введення нових форм інтерпретації музейних предметів, часто згадують про так звані відкриті фонди. Цей вельми поширений серед європейських колег досвід сьогодні введений тільки в одному українському музеї - Олеському замку, фондосховища якого розташовані у колишньому монастирі капуцинів. Тетяна Сабодаш, починаючи з 1979 року, створила сховище-експозицію, загальна площа якої понад 3000 кв.м. Тут систематизовано зберігаються колекції іконопису, європейського живопису і скульптури XV-XIX ст.", - йдеться у повідомленні.

Номінантами премії також були Олександр Пажимський, який є співавтором цілої низки музеїв, в тому числі музею-садиби "Самчики", і експедиція підводних археологічних досліджень заповідника "Хортиця".

Премію Возницького заснував "Мистецький Арсенал" спільно зі Львівською національною галереєю мистецтв ім. Возницького та благодійним фондом "Мистецький Арсенал" у квітні 2013 року. 26 вересня 2013 року першим лауреатом премії став провідний науковий співробітник Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, засновник і багаторічний директор цієї установи Олесь Пошивайло.

Розмір премії - 20 тисяч гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram