ГоловнаКультура

Держкіно не може запустити нові кінопроекти через борги за старими

Виділених з держбюджету коштів не вистачає навіть на покриття заборгованості

Держкіно не може запустити нові кінопроекти через борги за старими
Фото: Макс Требухов

Через недостатній обсяг коштів, передбачених у держбюджеті на кіновиробництво, затвердження результатів сьомого пітчингу Державного агентства з питань кіно на колегію Міністерства культури не ставилося.

Про це повідомили у Держкіно у відповідь на інформаційний запит "Телекритики".

У Держкіно нагадали, що відповідно до закону про держбюджет на 2015 рік, на державну підтримку українського кіно виділено 66,82 млн грн. Виділеної суми недостатньо, оскільки Держкіно має залишок фінансових зобов'язань на 1 січня 2015 року у розмірі 34 млн грн за програмою фінансової підтримки та 86,7 млн за програмою держзамовлення.

"Це означає, що Держкіно не може запустити жодного нового кінопроекту, поки не закінчить фінансування фільмів, уже зазначених у програмі створення та розповсюдження. Виділених коштів не вистачає навіть на покриття заборгованості за вже підписаними контрактами", - йдеться у повідомленні.

У зв'язку з цим Держкіно звернулося в Мінкультури, а Мінкультури - до Міністерства фінансів з проханням врахувати потреби кіногалузі у внесенні відповідних змін до закону "Про державний бюджет України на 2015 рік".

Нагадаємо, уряд схвалив введення спеціального збору на розвиток національного кінематографа. Коштом цього збору Мінкульт розраховує збирати 250 млн грн на рік для українського кіно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram