ГоловнаКультура

Кириленко: "Призначення нового директора "Софії" було питанням національної безпеки"

Міністр культури провів брифінг, присвячений музейній справі в Україні

Кириленко: "Призначення нового директора "Софії" було питанням національної безпеки"
Фото: styknews.info

7 квітня в Національному музеї історії України відбулася нарада щодо реформування музейного середовища. На нараді були присутні музейні експерти та представники всіх обласних, галузевих, університетських музеїв України, а не тільки тих, хто підпорядковується Міністерству культури.

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко на брифінгу, присвяченому підсумкам наради.

Зокрема, під час наради музейники розглянули питання про місце реформи музейної галузі в стратегії розвитку української культури, яку представлять громадськості на наступному тижні.

Під час наради музейники домовилися про те, що для розробки концепції реформування музейної галузі буде створена спеціальна комісія в рамках Музейної ради при Міністерстві культури. Концепція буде включати в себе і питання статусу національного для музеїв, критерії його присвоєння, а також відвідуваність музеїв.

Крім того, В'ячеслав Кириленко повідомив, що місяць тому Міністерство культури винесло на узгодження з Кабміном законопроект про контрактно-конкурсну основу в закладах культури. Цей законопроект погоджено з усіма міністерствами і завтра на засіданні уряду його буде схвалено та передано Верховній Раді. У законопроекті прописано термін призначення театральних керівників - 5 років, терміни призначень керівників в інших установах поки ще не уточнено. За словами Кириленка, це питання віддадуть на розгляд парламенту.

Міністр культури також заявив про те, що цього року збільшено видатки на охорону музеїв. Через те, що стаття про охорону стала захищеною, Мінкульт зробив перерахунок власних витрат.

Змін зазнає орендна ставка для музеїв: за угодою між Міністерством культури і Фондом держмайна на розгляд Кабміну внесли три постанови, що міняють обчислення ставки. Крім того, Мінкульт вніс проект постанови про ставку в розмірі 1 гривні на рік для Національної спілки художників і трьох музеїв, які знаходяться на території державного заповідника "Києво-Печерська Лавра".

У рамках брифінгу В'ячеслав Кириленко прокоментував призначення Нелі Куковальської на посаду директора Національного заповідника "Софія Київська”: “Її призначено в рамках закону, це було погоджено з київською владою. Враховуючи хаос і зловживання, які мали місце з боку попереднього керівництва на території заповідника, я ухвалив рішення про призначення нового директора. Я не мав права ще півроку чекати, як за липовими лікарняними ховається попередній директор. Я прийняв рішення рятувати ситуацію, яка склалася в "Софії" і в інших установах. Це було фактично питання національної безпеки”.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram