ГоловнаКультура

З'явився текст закону про заборону російських фільмів

В Україні заборонили кіно та серіали, зняті Росією з 2014 року.

З'явився текст закону про заборону російських фільмів
Кадр из российского сериала «Родина»
Фото: lenta.ru

На сайті Верховної Ради з'явився текст закону про заборону російських фільмів. Досі була невідома його суть через внесення поправок з голосу під час розгляду в парламенті.

Документ вводить нову статтю 15-1 до закону про кіно, яка забороняє розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію органів держави-агресора (такий статус має тільки Росія) і радянських органів держбезпеки (ВНК, ОДПУ, НКВС, КДБ і т.д.). Заборона чинна для таких фільмів, знятих із 1 серпня 1991 року, незалежно від країни-виробника.

Водночас заборонено трансляцію будь-яких стрічок, знятих фізичними та юридичними особами держави-агресора після 1 січня 2014 року.

Популяризацію органів держави-агресора чи СРСР визначено як наявність їхніх співробітників серед позитивних героїв або як показ діяльності таких органів у позитивному світлі. Крім того, під заборону потрапляють фільми, в яких прямо або побічно поставлено під сумнів територіальну цілісність України, виправдано окупацію Криму чи Донбасу, показано перевагу росіян над українцями.

За показ російських фільмів загрожує штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат за перший зафіксований випадок і 50 мінімальних зарплат за кожний наступний.

Водночас у законі про телебачення і радіомовлення окремо прописано заборону фільмів за участю акторів, музикантів, авторів сценарію, режисерів, продюсерів, які потрапили до спеціального переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці (повинні опублікувати на сайті Мінкульту).

Закон набирає чинності через 2 місяці після опублікування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram