ГоловнаКультура

У музеї Ханенків збирають гроші на реставрацію найцінніших експонатів

Усі експонати проекту "Народна реставрація" виставляють уперше, і всі вони в критичному стані

У четвер, 2 квітня, в Національному музеї мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків стартував довгостроковий проект "Народна реставрація", покликаний урятувати найцінніші твори з колекції музею, стан яких нині критичний.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

За словами кураторів проекту, збір коштів на реставраційні роботи - стандартна практика для європейських музеїв. І сьогодні кожен може стати меценатом, зробивши благодійний внесок через касу музею Ханенків або благодійний рахунок.

«Це не виставка, а саме довгостроковий проект. Сьогодні ми виставляємо 11 експонатів, але загалом реставрації потребують близько 550 творів із нашої колекції. Багато творів нашого музею пережили дуже довгу історію, і що давніші вони, то більшої уваги потребують, тому ми вперше показуємо не відреставровані, начищені до блиску експонати, а саме ті, які потребують термінової реставрації. Ми відбирали їх за такими критеріями: це ті твори, які все-таки можна виставити на короткий час, також це експонати, що потребують негайної реставрації, адже в багатьох із них відбуваються незворотні процеси, і це роботи, які будуть цікаві відвідувачам і про які нам є що розповісти», - розповідає Олена Живкова, заступниця директора з науково-дослідної роботи.

Олена Живкова (ліворуч) і Тетяна Бичко
Фото: Катя Куницька
Олена Живкова (ліворуч) і Тетяна Бичко

Збір благодійних коштів співробітники музею вирішили почати для античного кратера, адже вже точно відомо, які матеріали необхідні і хто реставруватиме.

«Кратер виготовили на півдні Італії в 4 столітті до нашої ери, тобто йому понад 2 тисячі років. Якщо просвітити його зсередини, можна побачити наскрізні тріщини. Кілька десятиліть тому його склеїли з 54 фрагментів пластиліном і клеєм, а цього категорично робити не можна. Крім того, в деяких місцях є серйозні відшарування, тріщини, лущиться фарба. Один необережний рух - і ваза розсиплеться на шматочки, тому ми не можемо більше відкладати відновлення. На реставрацію кратера необхідно 30 тисяч гривень», - розповіла Катерина Чуєва, заступник генерального директора Музею Ханенків, куратор античної колекції.

На думку Тетяни Бичко, заступниці генерального директора з науково-реставраційної роботи Національного науково-дослідного реставраційного центру, реставрація кратера займе мінімум рік. Реставрувати такі експонати можуть тільки співробітники з вищою кваліфікацією, а це понад 20 років досвіду роботи. Тож реставрувати античний кратер буде співробітник реставраційного центру Тетяна Коваленко. На відновлення необхідно багато коштів через дорожнечу матеріалів. Крім того, Тетяна Бичко зазначила, що реставрація інших експонатів обійдеться набагато дорожче.

Після закінчення проекту порятунку кратера докладний звіт про зібрані кошти, а також інформацію про те, на який експонат збиратимуть кошти далі, можна буде побачити на сайті музею чи в соцмережах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram