ГоловнаКультура

Мінкульт розслідує передачу Криму картин Айвазовського і Шишкіна

Картини передали кримським музеям із Маріуполя

Мінкульт розслідує передачу Криму картин Айвазовського і Шишкіна
Иван Айвазовский "Морской вид с островом"
Фото: Симферопольский музей

Переміщення картин Айвазовського і Шишкіна з українських музеїв у Сімферопольський музей розслідують правоохоронні органи.

Про це повідомив міністр культури В'ячеслав Кириленко на брифінгу 24 березня, інформує Інтерфакс-Україна.

Про те, що картини передали з музею в Маріуполі в музей у Сімферополі, стало відомо минулого тижня. "Міністр культури" Криму Орина Новосельська повідомила, що колекція Сімферопольського художнього музею, зокрема картини Айвазовського і Шишкіна, яку експонували в українських музеях до анексії Росією Криму, "в повному обсязі повернулася до Криму".

"Тільки завдяки самовідданим діям друзів-кураторів кримської культури, завдяки нашим колегам і друзям в Україні вдалося нечувано, як у фільмах про розвідників, повернути цю колекцію до фондів музею", - цитує Новосельську ZN.ua.

При цьому "міністр" повідомила, що картини прибули до Криму з музеїв Мелітополя, Одеси та Києва. Новосельська не уточнила, які музеї передали Криму картини, а також не уточнила, коли картини повернули в Сімферопольський музей.

Міністерство культури спростувало передачу картин із музеїв перелічених міст. Про це повідомляє видання Zaxid.net із посиланням на начальника управління музейною справою і нормативно-методичного забезпечення переміщення культурних цінностей Василь Рожко.

Міністр культури України повідомив, що йдеться про картини із Маріупольського музею ім. Куїнджі, який є філією Маріупольського художнього музею. У березні 2014 року там перебували картини із Сімферопольського художнього музею.

10 березня договір було розірвано, а 20 березня картини прибули до Криму, повідомив Кириленко. У цьому брали участь директори відповідних маріупольських музеїв, тодішній керівник відділу культури Маріупольської міськради.

"Є пояснення на цю тему. В основному вони зводяться до того, що станом на ці дні не було жодного нормативного визначення статусу Криму як тимчасово окупованої території. Але фактично вже йшли повним ходом процеси анексії півострова, тому політичне рішення мало б бути прийняте про неповернення на тимчасово окуповану територію цінностей Сімферопольського художнього музею. Усі пояснення зібрані співробітниками Міністерства культури, матеріали ми передамо в правоохоронні органи, і їм дадуть оцінку про наявність або відсутність порушень посадовими особами", - сказав віце-прем'єр.

Кириленко також зазначив, що ці маріупольські музеї - комунального підпорядкування, і рішення про повернення картин ухвалювали на локальному рівні.

Нагадаємо, що в Нідерландах триває судовий розгляд з приводу того, куди має повернутися скіфське золото з виставки в амстердамському музеї Алларда Пірсона - у Крим чи на материкову Україну. Частину експонатів повернули в Київ, звідки їх і взяли, а частину привезли в Нідерланди з кримських музеїв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram