ГоловнаКультура
Спецтема
Дневник Docudays UA

Кінофестиваль Docudays-2015 покаже фільми про пропаганду

Фестиваль документального кіно про права людини почав оголошувати свою програму

Кінофестиваль Docudays-2015 покаже фільми про пропаганду
Плакаты фестиваля Докудейс
Фото: docudays.org.ua

Організатори кінофестивалю Docudays, який стартує у Києві вже через два тижні, поділилися деякими деталями позаконкурсної програми.

Зокрема, в рамках Докудейс-2015 покажуть програму "Пропаганда", до якої увійшли три фільми. Серед цих фільмів - картина відомого документаліста Джошуа Оппенхаймера "Погляд тиші", який отримав приз як найкращий документальний фільм на кінофестивалі у Гетеборзі.

"Погляд тиші" - друга частина режисерського дослідження геноциду в Індонезії, який тривав у 1965-1966 роках. Унаслідок масових вбивств, за загальноприйнятою статистикою, у країні загинуло півмільйона осіб. Перша частина - "Акт вбивства" - була номінована на "Оскар" і принесла Оппенхаймеру багато фестивальних нагород, а також увійшла до списку найкращих документальних фільмів усіх часів і народів.

За словами модератора програми "Пропаганда" на Докудейс, Володимира Яворського, "Погляд тиші" намагається відповісти на питання про те, що робити з трагічними сторінками минулого у країні і як держави форматують історію, щоб виправдати власні дії.

Крім фільму Оппенхаймера, у "Пропаганді" покажуть фільми "Це моя земля" Тамари Ерде про школи в Ізраїлі і Палестині та "Звідки береться пил і куди зникають гроші" режисерів Тійт Оясоо та Ене-Ліїс Семпер про трупу естонського театру, яка вирішила в рамках арт-проекту анонсувати створення політичної партії.

Поза конкурсом на Докудейс цього року проведуть програми Docu/Діти, в якому підібрані фільми, герої яких - підлітки і діти, що зіштовхуються з дорослими проблемами; Docu/Енергія з фільмами про енергетику, Docu/Україна, де будуть зібрані найсвіжіші фільми українських авторів, Docu/Хіти, в рамках якої, зокрема, покажуть оскароносну документалку про Едварда Сноудена "Громадянин чотири"; Docu/Арт про мистецтво; а також програму шведського документального кінофестивалю Темпо, програму, присвячену екс-Югославії та її розпаду, фільми про Грузію і спеціальний показ від організації політичного документального кіно Cinema Politica.

Повідомляється також, що в рамках кінофестивалю Докудейс цього року відбудеться виставка робіт фотографа Олександра Глядєлова "Чуєш, брате?". Виставку проведуть у галереї "Дім Миколи" (вул. Івана Мазепи, 13).

Фестиваль документального кіно про права людини Docudays цього року відбудеться з 20 по 27 березня. Покази можна буде відвідати у Будинку кіно, кінотеатрах "Кінопанорама" і "Київ". Вхід на покази вільний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram