ГоловнаКультура

У Києві відкрився кінотеатр українського кіно "Ліра"

Кінотеатр почне працювати з новим репертуаром з 2 березня

26 лютого відбулося відкриття кінотеатру українського кіно "Ліра", створеного на базі кінотеатру ім. Чапаєва.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Ідея створення кінотеатру належить Національній спілці кінематографістів України і КП "Київкінофільм", до складу якого і входить кінотеатр.

"Ліра" - це історична назва кінотеатру, створеного ще у 1913 році, а в кінотеатр ім. Чапаєва перейменованого лише у 1937 році. КП "Київкінофільм" подав документи на перейменування, рішення ухвалять на сесії міськради.

"Була ідея створення кінотеатру за принципом репертуарного театру, коли можна показати не фільм, а кінематограф. За останні 3 роки в Україні створено близько 50 фільмів і вони пройшли для українського глядача вкрай непомітно. Ідея довгого прокату - це правильний шлях для українського кіно тому, що глядач має зрозуміти і прийняти, що у нього є своє кіно. Ми розраховуємо, що надалі виникне мережа кінотеатрів українського кіно. Водночас "Ліра" - це тест і проект зі своїм випробувальним терміном", - розповів режисер Дмитро Томашпільський, секретар правління НСКУ.

Репертуар кінотеатру складатиметься з 50 українських фільмів, створених за останні роки. Більшість із них є переможцями конкурсів проектів Державного агентства України з питань кіно та знімалися за фінансової підтримки держави. Глядачі зможуть побачити такі українські картини, як "Іван Сила", "Параджанов", "Той, хто пройшов крізь вогонь", "Хайтарма", "Трубач", "Хвороба кохання", "Чорний зошит Майдану", "Зелена кофта", "Бабай" та інші.

"Тут повне різноманіття: є гарні фільми, є погані, є видатне кіно, є масове й елітарне. За останні три роки, насамперед за державної підтримки, коли ухвалили рішення створювати український кінематограф, всі, хто хотів зняти кіно, цю можливість отримали і зараз у нас є справжній портрет вітчизняного кінематографа. Крім того, у програму увійдуть фільми, які знімають зараз без допомоги держави, але на волонтерських засадах, наприклад, я бачив у репертуарі фільми "Добровольці Божої дружини" Леоніда Кантера, "Сильніше, ніж зброя" від "Вавилон-13". Я дуже радий, що це відбулося, хоча в деякій мірі, це "свято зі сльозами на очах", тому що невідомо, скільки це триватиме, адже не виключено, що кіно може зупинитися. Глядачі зможуть зрозуміти, чи потрібні їм українські фільми, чи готові вони як виборці на наступних виборах запитати у кожної політсили, яка ваша позиція щодо української кіно", - вважає режисер Мирослав Слабошпицький.

Фільмом-відкриттям обрали стрічку "Люби мене", зняту у копродукції Туреччини та України, режисерами якої виступили Марина Горбач і Мехмет Бахадир Ер.

У березні щовівторка показуватимуть фільми Марселя Карне, щосуботи - Лукіно Вісконті. Щочетверга - "Музей кіно" - будуть показувати фільми з українських ретроспектив, про фільми розповість український кінокритик Володимир Войтенко, а покази нових фільмів з поданням творчими групами проводитимуть щоп'ятниці.

Кінотеатр знаходиться за адресою вул. Велика Житомирська, 40. Ціна квитків - 25 гривень.

Фото: НСКУ

Фото: НСКУ

Фото: НСКУ

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram