ГоловнаКультура

Директорка "Софії Київської": процедура мого звільнення не відбулася

Олена Сердюк заявила, що не обговорює звільнення з міністром культури

Директорка "Софії Київської": процедура мого звільнення не відбулася
Елена Сердюк
Фото: www.spadshina.org.ua

Директорка національного заповідника "Софія Київська" Олена Сердюк заявила, що процедура її звільнення міністром культури В'ячеславом Кириленком не відбулася.

Як розповіла Сердюк у коментарі LB.ua, питання про звільнення і причини такого рішення з нею ніхто не обговорював.

"У наказі зазначено, що звільнення відбудеться після мого виходу з лікарняного. Наказ - це, очевидно, програма намірів міністра", - заявила директорка.

Приводом для звільнення директора такого заповідника, як "Софія Київська", може бути невиконання ним (або нею) пунктів контракту, укладеного з Міністерством культури.

"Приводом для звільнення може бути перевірка, невиконання мною контракту, який я уклала з міністром. Тоді претензії повинні бути пред'явлені мені офіційно, а я офіційно повинна на них відповісти, - пояснює Сердюк. - Я не знаю причин, через які мене вирішили звільнити. Наказ міністерства цих причин не розкриває".

Директор "Софії Київської" заявила, що буде намагатися "достукатися до віце-прем'єра" і налагодити з ним діалог. "Хочеться сподіватися, що він з розумінням поставиться до ситуації, яка склалася", - говорить вона.

Крім того, керівництво заповідника планує представити міністру культури результати дослідження стіни біля Софії, яка частково обвалилася в жовтні 2014 року. "Свої дослідження проводила робоча група, але результатів її роботи ми не знаємо, - розповідає Сердюк. - Ми замовили обстеження стіни в Науково-дослідному інституті будівельних конструкцій при Мінрегіонбуду. Хоч, згідно з документами, стіна стоїть не на нашій території, вона до неї прилягає. Там стався зсув фундаменту, але претензії висувають до нас. Жодна робоча група не зможе взяти на себе відповідальність за це, тому ми замовили окреме обстеження".

Нагадаємо, вчора стало відомо про те, що міністр культури і віце-прем'єр з гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко підписав наказ про звільнення директорки "Софії Київської" Олени Сердюк. Сьогодні новину про наказ було оприлюднено на сайті Мінкульту.

Про свій намір зняти директорку "Софії" Кириленко заявив ще місяць тому у своєму твіттері. Причиною цього став обвал стіни біля Софії Київської. Під час попереднього огляду стіни громадський активіст Ірина Нікіфорова припустила, що причиною просідання фундаменту стало будівництво неподалік від заповідника фітнес-центру та підземного паркінгу.

На розгляді Київради зараз перебуває проект рішення про мораторій на будівництво у буферних зонах заповідників. Заборонити таку забудову можуть уже 22 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram