ГоловнаКультура

До спецпроекту, присвяченого Гоголю, приєдналися Дмитро Шуров та Павло Гудімов

Відомі музиканти, журналісти та активісти читають вголос "Вечори на хуторі біля Диканьки"

До спецпроекту, присвяченого Гоголю, приєдналися Дмитро Шуров та Павло Гудімов
Фото: Катя Куницкая

До спеціального проекту "Вечори на хуторі біля Диканьки" видавництва "Основи" долучилися музикант Дмитро Шуров, галерист Павло Гудімов, журналістка Настя Станко, телеведучий Віталій Гайдукевич, бард Олексій Мочанов і співзасновник благодійного фонду Ольга Кудиненко.

Про це повідомляють організатори проекту.

У грудні в Києві відбулася презентація книги "Вечори на хуторі біля Диканьки" видавництва "Основи". Відмінною рисою і головною родзинкою нового релізу стали ілюстрації. Їх для "Вечорів ..." створив відомий український художник, представник Нової хвилі Ілля Ісупов.

Ілля Ісупов зобразив не тільки гоголівські історії, а й сучасні міфи. Так на одній з головних ілюстрацій чорт стоїть із молотом, а над ним сяє місяць - це алегорія на один із радянських символів - серп з молотом.

"Головне у цій книзі - текст, - каже Ісупов. - Тому моїм завданням було підкреслити розповідь. Я намагався робити ілюстрації лаконічними, щоб вони відтіняли Гоголя, але не перебивали його. До речі, дві ілюстрації я змалював у самого письменника - колись він прекрасно зобразив церкву з повісті "Страшна помста" та Катерину ІІ".

Вихід книги супроводжується спеціальним проектом видавництва "Основи". У рамках ініціативи Миколу Гоголя читають відомі українці: актори, телеведучі, бізнесмени, журналісти, громадські активісти. У мережі вже з'явилися відео Остапа Ступки, Дмитра Бондаренка та Сергія Кошмана. Сьогодні до проекту долучилися нові учасники.

"Твори Гоголя є невід'ємною частиною Різдва - часу чудес і казок, - каже Настя Станко. - Тому ідея спеціального проекту мені дуже сподобалася. На тлі війни і засилля поганих новин читання "Вечорів на хуторі біля Диканьки" дали можливість на якийсь час відключитися від негативного інформаційного простору і хоч трохи відчути атмосферу свята".

Нагадаємо, що збірка "Вечори на хуторі біля Диканьки" складається з восьми повістей: "Сорочинський ярмарок", "Вечір напередодні Івана Купала", "Майська ніч, або Утоплена", "Пропала грамота", "Ніч перед Різдвом", "Страшна помста", "Іван Федорович Шпонька і його тітонька" і "Зачароване місце".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram