ГоловнаКультура

У Франції знайшли перше видання п'єс Шекспіра

Одна із 230 збережених книг понад 200 років лежала недоторканою в бібліотеці

У Франції знайшли перше видання п'єс Шекспіра
Первое Фолио, хранящееся в Музее Виктории и Альберта в Лондоне
Фото: en.wikipedia.org

У бібліотеці французького міста Сен-Омер знайшли Перше Фоліо п'єс Шекспіра, видане в 1623 році.

Як повідомляє The Guardian, книга, яка пролежала недоторканою майже 200 років, була помилково записана як видання 18-го століття.

Знайдене видання - одне із 230 збережених у всьому світі.

Книгу знайшов експерт із середньовічної літератури Ремі Кордоньє, готуючись до виставки англо-саксонських авторів. Він не відразу зрозумів, що за видання тримає в руках: "Книгою активно користувалися, - зазначає експерт, - вона бачила і кращі дні".

Зрозумівши, що знайдена книга - рідкісний скарб, Кордоньє зв'язався з професором Еріком Расмуссеном, одним із найвідоміших світових фахівців із Шекспіра. Той підтвердив, що знайдене в Сан-Омер видання - Перше Фоліо.

У книзі, в якій має бути 300 сторінок, не вистачає 30 і титульної сторінки. При цьому вона все одно стане головним експонатом виставки, яку проведуть у бібліотеці наступного літа.

"Цікаво, що в п'єсі "Генріх IV" багато нотаток і вказівок, очевидно, що п'єса виконувалася на сцені, - каже Кордоньє. - Швидше за все, замітки зроблено приблизно в той же час, коли була видана книга".

Перше Фоліо, що містить комедії, історичні п'єси і трагедії Вільяма Шекспіра, було видано в 1623 році - через сім років після смерті автора. До видання входили майже всі п'єси, написані Шекспіром.

У бібліотеку Сен-Омера книга потрапила, швидше за все, як один з об'єктів єзуїтській бібліотеки, а потім, після Французької революції, стала частиною публічної бібліотеки. Усього в бібліотеці Сен-Омеа - 50 тис. книг і манускриптів, створених у період з 7 по 19століття. У ній також зберігається одна із 48 копій Біблії Гутенберга 15 століття.

Перше Фоліо Шекспіра не буде виставлено для загального користування, але його відсканують і викладуть на сайт бібліотеки в загальний доступ.

Нагадаємо, в 2014-му році світ відзначав 450-річчя з дня народження Вільяма Шекспіра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram