ГоловнаКультура

Кіностудія із Санкт-Петербурга відмовилася показувати в Україні фільм про абсурдність російської бюрократії

Фільм "Дурень" Юрія Бикова зняли з програми МКФ "Молодість"

Кіностудія із Санкт-Петербурга відмовилася показувати в Україні фільм про абсурдність російської бюрократії
Кадр из фильма "Дурак"
Фото: rockfilm.ru

Міжнародний кінофестиваль "Молодість" змушений зняти з показу російську соціальну драму "Дурень" режисера Юрія Бикова.

Про це повідомляє прес-служба кіноогляду.

Причина скасування показів "Дурня" - відмова петербурзької студії "Рок" надати копії. Як заявляє прес-служба "Молодості", фестиваль мав попередні домовленості про показ фільму, підтверджені письмово. Свою відмову за кілька днів до показу фільму Бикова студія пояснила "вимогами прокатника".

Фільм "Дурень" Юрія Бикова - соціальна драма про простого сантехніка, який бореться з чиновниками. Він приїжджає на виклик у старий гуртожиток, у якому живуть 800 людей. Будівля гуртожитку скоро може завалитися, але чиновники навіть не думають про евакуацію.

"Отже, українські глядачі не зможуть побачити фільм, що показує безглуздість російської бюрократичної системи і реалії життя в провінційному російському місті", - наголошено в повідомленні фестивалю.

При цьому студія "Рок" представляла копії "Дурня" для показу на інших фестивалях - в Локарно і на кінофестивалі "Кінотавр". Відмову показувати фільм на "Молодості" організатори розцінюють як спробу зірвати проведення кіноогляду в Києві і неповагу до фестивалю.

У зв'язку із цим оргкомітет "Молодості" збирається звернутися до Міжнародної федерації асоціацій кінопродсерів, щоб "привернути увагу до студії "Рок", аби надалі інші міжнародні кінофестивалі були попереджені про можливі акції студії "Рок".

Глядачам, які встигли купити квитки на фільм "Дурень", кінофестиваль запропонує відвідати будь-який інший фільм з програми.

Нагадаємо, кінофестиваль "Молодість" стартував 25 жовтня показом фільму Бенуа Жако "Три серця". Кіноогляд триватиме до 2 листопада, в його рамках пройдуть прем'єри українських і зарубіжних фільмів, кілька конкурсних програм і серія лекцій і майстер-класів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram