ГоловнаКультура

Стала відома тема Венеціанської бієнале у 2015 році

Куратором основного проекту бієнале стане директор мюнхенського Будинки мистецтва Оквуі Енвезор

Стала відома тема Венеціанської бієнале у 2015 році
Фото: labiennale.org

Сьогодні стала відома тема 56-ї Венеціанської бієнале сучасного мистецтва, яка відбудеться в 2015 році.

Як повідомляє прес-служба бієнале, куратор основного проекту, Оквуі Енвезор, вибрав назвою бієнале "Всі майбутні світу" (All the World's Futures).

Проект Енвезора складатиметься з трьох частин, які куратор назвав "Фільтрами". Перший, "Liveness: On epic duration" є якоюсь подією, яка відбуватиметься в просторі основної екпозиції. Як наголошується в повідомленні куратора, в цій частині будуть залучені як вже наявні роботи художників, так і роботи, які будуть створені безпосередньо для виставки.

Другу складову, "Сад безладу" (Garden of Disorder),буде розміщено в Джардіні та в Арсеналі. Тут буде експозиція, через призму якої можна буде досліджувати "стан речей". Художники мають запропонувати свої проекти відповідно до задуманої теми.

Третій "Фільтр" – "Капітал: Живе читання" (Capital: A Live Reading), яке в буквальному сенсі складатиметься з читання "Капіталу" Карла Маркса в Центральному павільйоні.

Таким чином, у "Всіх майбутніх світу" Оквуі Енвезор задумав охопити філософські теми - як "зовнішній вигляд речей" ("appearance of things"), так і їх "стан" ("state of things") за допомогою різних художніх практик.

Оквуі Енвезор – арт-критик, куратор, а з 2011 року - директор Будинку мистецтв у Мюнхені. Свого часу він був арт-директором 2-ї бієнале у Йоганнесбурзі (ПАР) і 11-ї Документи в Касселі (Німеччина). Сфера інтересів Енвезора - мистецтво ХХ і XXI століть, а також модерністське і сучасне мистецтво країн Африки та сучасне мистецтво африканської діаспори. Дослідження цього куратора також стосуються відео і фотографії, теорії архівів, фотожурналістики та історії музеїв. Він також досліджує теорії діаспор і міграцій, постколоніального модернізму та архітектуру й урбаністику в постколоніальних містах Африки.

Куратор 56-й биеннале Оквуи Энвезор и Президент Венецианской биеннале Паоло Баратта
Фото: Photo Giorgio Zucchiatti / la Biennale di Venezia
Куратор 56-й биеннале Оквуи Энвезор и Президент Венецианской биеннале Паоло Баратта

Крім основного проекту, на Венеціанській бієнале традиційно буде представлено національні проекти країн-учасниць - у національних павільйонах в Джардіні, а також в Арсеналі і в історичній частині Венеції.

Нагадаємо, що Україна поки що не визначилася з проектом, який представлятиме на бієнале. Раніше від організації українського павільйону на найпрестижнішій міжнародній виставці сучасного мистецтва відмовилися міжнародний фонд "Ізоляція" та Національний художній музей Україниы. Крім того, одним з варіантів організації роботи українського павільйону на бієнале була співпраця з Польщею, але зараз цей варіант не розглядається. В даний момент питанням представництва України на Венеційській бієнале у 2015 році займається Міністерство культури.

Крім того, на бієнале буде представлено паралельні програми, організовані міжнародними інституціями.

56-а Венеціанська бієнале сучасного мистецтва триватиме з 9 травня по 22 листопада 2015 року.

Куратором 55-ї бієнале у Венеції був Массіміліано Джіоні, який представив виставку під назвою "Енциклопедичний палац". Критики наголошували, що проект Джіоні став свого роду новою сторінкою в історії бієнале і проривом у розумінні візуального мистецтва. Українським проектом на бієнале в 2013 році став "Пам'ятник пам'ятнику", який об'єднав роботи трьох українських художників – Жанни Кадирової, Миколи Рідного та Гамлета Зіньківського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram