ГоловнаКультура

Українське "Плем'я" відібрали в список претендентів на призи Європейської кіноакадемії

Картину Мирослава Слабошпицького можуть номінувати на "Кращий європейський фільм року"

Українське "Плем'я" відібрали в список претендентів на призи Європейської кіноакадемії
Кадр из фильма Племя
Фото: Артхаус Траффик

Фільм українського режисера Мирослава Слабошпицького "Плем'я" потрапив до довгого списку претендентів на звання кращого європейського фільму року.

Із 50 фільмів оберуть номінантів на призи Європейської кіноакадемії, повідомляє її сайт.

У лонг-ліст потрапили фільми з 31 європейської країни. 20 країн, які делегували найбільшу кількість членів Кіноакадемії, вибрали по одному національному фільму від своєї країни. Решту списку сформовано запрошеними експертами з Великобританії, Швеції, Болгарії, Іспанії, Франції та Боснії і Герцеговини.

Окрім "Племені", в лонг-ліст потрапили "Голгофа" Джона Майкла МакДонаха, "Левіафан" Андрія Звягінцева, "Лок" Стіва Найта, "Містер Тернер" Майка Лі, режисерська версія "Німфоманки" Ларса фон Трієра, "Побудь у моїй шкурі" Брендана Фрейзера, "Валенса" Анджея Вайди, каннський лауреат "Зимова сплячка" Нурі Більге Джейлана та інші.

Протягом трьох найближчих тижнів більш ніж 3000 членів Європейської кіноакадемії будуть голосувати за номінації "Кращий європейський фільм", "Кращий режисер", "Кращий актор/актриса", "Кращий сценарист".

Решту номінантів визначить журі, яке складається з 7 осіб.

Номінації на призи Європейської кіноакадемії будуть оголошені 8 листопада на кінофестивалі в Севільї.

Церемонія вручення нагород пройде 13 грудня 2014 року в Ризі, яка цього року є культурною столицею Європи.

Нагадаємо, торік кращим європейським фільмом за версією Європейської кіноакадемії стала "Велика краса" Паоло Соррентіно.

"Плем'я" Мирослава Слабошпицького могли висунути і в лонг-ліст на здобуття "Оскара". Але український Оскарівський комітет вирішив висунути від України драму "Поводир" Олеся Саніна. Продюсери "Племені" спробували оскаржити рішення комітету, але наразі їхні спроби не увінчалися успіхом. Якщо команда "Племені" подасть офіційну скаргу в Американську кіноакадемію, Україну можуть цього року дискваліфікувати з "оскарівської" гонки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram