ГоловнаКультура

Україна висунула на "Оскар" фільм Олеся Саніна "Поводир"

Фільм потрапляє в лонг-ліст, з якого потім відберуть 5 фільмів-номінантів

Україна висунула на "Оскар" фільм Олеся Саніна "Поводир"
Кадр из фильма "Поводырь"
Фото: bezkino.com

Драма "Поводир" режисера Олеся Саніна стане претендентом на премію "Оскар" в категорії "Кращий неангломовний фільм" від України.

Про це повідомляє гендиректор Асоціації продюсерів України Денис Масліков у своєму фейсбуці.

Таке рішення ухвалив Український Оскарівський комітет.

Нагадаємо, Комітет вибирав серед трьох фільмів – окрім "поводиря", потрапити з лонг-ліст "Оскара" могли "Плем'я" Мирослава Слабошпицького і "Трубач" Анатолія Матешко.

Прем'єра "поводиря" Олеся Саніна відбулася на Одеському кінофестивалі, де фільм брав участь переважно у національному конкурсі. В обмежений прокат "Поводир" виходить у вересні в місті Рівне, щоб відповідати "оськарівським" вимогам. У широкому прокаті глядач зможе його побачити в листопаді.

Нагадаємо, що відбір номінанта від України не означає автоматичне номінування на "Оскар" - фільми від країн-здобувачок формують так званий довгий список претендентів на звання "Кращого фільму іноземною мовою". Потім з нього сформують шорт-лист, в який і потраплять остаточні номінанти на престижну премію Американської кіноакадемії.

В Український Оскарівський комітет актриса Ада Роговцева, кінорежисер Олег Фіалко (голова Комітету), лауреат 2 технічних премій "Оскар" Анатолій Кокуш, голова Національної Спілки кінематографістів Сергій Тримбач, кінокритик, ведучий телепрограми "Аргумент-кіно" Володимир Войтенко, письменник і сценарист Андрій Курков, продюсер і сценарист Ігор Савиченко та інші.

87 церемонія вручення премії "Оскар" відбудеться 22 лютого 2015 року в Лос-Анджелесі. Номінантів оголосять 15 січня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram