ГоловнаКультура

Влад Троїцький ставить оперу за п'єсою Шекспіра "Коріолан"

На Гогольфесті планують показати півгодинний уривок з нової постановки

Театральний режисер і керівник фестивалю сучасної культури "Гогольфест" Владислав Троїцький ставить оперу за трагедією Вільяма Шекспіра "Коріолан".

Про це він розповів кореспонденту LB.ua.

"Мені просто подобається Шекспір. "Коріолан" - ну дуже актуальний сьогодні. Це такий гадючник, умовно "кулуари Верховної Ради". Насправді, я давно хотів ставити і спочатку думав зробити жіночий театр "Коріолан", але потім, коли почали зустрічатися з хлопцями, я запропонував всім разом написати оперу. Ми бажаємо якоїсь достовірності почуттів і пишемо музику музикантами, а не нотами. Думаю, так ніхто ще не писав оперу", - розповів Троїцький.

Ролі у виставі зіграли не актори театру ДАХ, а актори, набрані на кастингу. Прем'єра "Коріолана" запланована вже на цей рік. Репетиції постановки йдуть повним ходом.

В основі трагедії Шекспіра, написаної приблизно з 1605 по 1608 роки, - життєписи римського вождя Гая Марція Коріолана. Примітно, що цю п'єсу вже адаптували в якості опери у 1974 році в Празі. Музику до "Коріолану" тоді написав словацький композитор Ян Ціккер. У 2011 році британський актор Ральф Файнс дебютував як режисер з екранізацією "Коріолана", де сам же і зіграв головну роль. Остання відома постановка п'єси відбулася в лондонському театрі Donmar Warehouse. Головну роль у постановці зіграв актор Том Хіддлстон. Зауважимо, що "Коріолан" включено в програму показів "Британський театр в кіно", які зараз проходять в Україні.

20 вересня на фестивалі "Гогольфест" глядачі зможуть побачити два відділення по 30-40 хвилин, це такий собі тизер майбутньої вистави. Перше відділення - уривок з "Коріолана" Шекспіра, а другий - "Бенкет під час чуми" Пушкіна.

Нагадаємо, у вересні пройде 7 фестиваль сучасного мистецтва "Гогольфест".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram