ГоловнаКультура

Кінематографісти обурені спробою Кабміну урізати їм фінансування

Спілка кінематографістів скерувала звернення Президентові Петру Порошенку

Кінематографісти обурені спробою Кабміну урізати їм фінансування
Фото: vgik.info

Українські кінематографісти звернулися до керівництва країни через спробу Кабінету Міністрів скоротити бюджет на українське кіно майже удвічі.

Текст звернення розміщено на сайті Спілки кінематографістів.

Зокрема, у зверненні йдеться про те, що в разі скорочення фінансування кінематографа припиниться його розвиток, який почався протягом останніх кількох років.

Окрім того, наголошують у зверненні, "запланована фактична ліквідація кінематографа означатиме чергову серію "зачистки" екранного простору - на користь інших країн, передусім Росії". Кінематографісти зазначають, що це буде поразкою Україні у війні з Росією.

Вони акцентують: бюджет, який виділяють на кіно, не вирішить нічого в масштабах країни. 2012 року на українське кіно з держбюджету виділили трохи більше ніж 137 млн грн (це був найбільший бюджет за останні роки), а торік - 131 млн грн. Цього року, як відомо, витрати на кінематограф скоротили до 121 млн грн.

Відсутність цих грошей зруйнує український кінематограф, йдеться у зверненні.

Війна лише посилює необхідність розвивати українське кіно- і серіальне виробництво, зазначають кінематографісти.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Кабмін вніс на розгляд парламенту законопроект про скорочення бюджетних виплат. Серед іншого проект передбачає скоротити витрати на кінематограф майже удвічі. Законопроекту ще не розглядали в сесійній залі.

Подаємо повний текст звернення Спілки кінематографістів до Президента:

Вельмишановний пане Президенте!

За нашою інформацією, уряд України планує до мінімуму скоротити витрати на утримання та розвиток гуманітарної сфери, в т.ч. кінематографа. Не сказав би, що подібні наміри нас дуже здивували. За всіх дотеперішніх президентів та урядів культура лишалась на периферії, попри урочисті клятви і гасла. Наслідок того відомий: упослідженість в Україні всього українською, цілковите здання «в оренду» національного інформаційного простору.

Так, ми розуміємо, в країні триває війна, одначе ж планована фактична ліквідація кінематографа буде означати чергову серію «зачищення» екранного простору – на користь інших країн, передусім Росії. А це вже буде нашою поразкою – так само у війні.

Не треба пояснювати, як буде сприйнято таку «державну культурну акцію» українською громадою – як зраду національних інтересів.

Усе це тим прикріше, що упродовж останніх 3-4 років (парадокс режиму Януковича) кінематограф в Україні почав потроху підніматися. Головне – з'явилося молоде покоління кіномитців, які пізнали і успіх на престижних міжнародних кінофестивалях, і повернення до глядача, який уже встиг забути про існування свого кіно. І що ж, тепер усе це затоптати, пустити по вітру? Просте порівняння: доменну піч легко зупинити, а от запустити її в роботу украй важко. Те саме стосується «домни кінематографічної».

Власне, про які гроші ми говоримо? Найбільший кінобюджет дотепер становив 137,4 млн. грн. (2012р.), минулорічний – 131,8 млн. грн.. Цьогорічні виплати сягнули аж 1,6 мільйони і подальшої перспективи не видно. Невже ці кошти можуть щось вирішити в загальнонаціональному масштабі? Зате їх відсутність остаточно обрушить кінематографічну галузь, яку тільки-но почали зводити заново.

Натомість кіно в Україні належить розвивати – й війна тільки підсилює цю необхідність. Потрібні не тільки фінанси, а й зміни законодавчого порядку. У першу чергу це стосується проблеми стимулювання виробництва телесеріального кіно.

Пане Президенте! Ми розраховуємо на Ваше розуміння і Вашу підтримку. Не можна дозволити чиновникам, для яких вочевидь уся сфера гуманітарного розвитку є чимось дражливо-непотрібним, продовжити звичну для них справу руйнації самого осердя нації.

Це навіть не пограбування України, це плани самого її нищення. Невже ми дозволимо реалізувати подібні наміри? Війни спершу програються в свідомості, у головах, а вже потім у самому житті. То скільки ж можна програвати?

З повагою,

Голова НСКУ Сергій Тримбач

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram