ГоловнаКультура

У квартирі нащадка нацистського арт-дилера знайшли скульптури Родена і Дега

Підпільна колекція модерністського мистецтва, забороненого в нацистській Німеччині, поповнилася новими експонатами

 У квартирі нащадка нацистського арт-дилера знайшли скульптури Родена і Дега
Дом в Мюнхене, где хранились произведения "дегенеративного искусства"
Фото: EPA/UPG

У квартирі покійного власника колекції модерністського мистецтва Корнеліуса Гурлітта знайшли скульптури, імовірно авторства Огюста Родена та Едгара Дега.

Про це повідомляє "Афиша. Воздух" з посиланням на сайт агентства France Presse.

Скульптури знайшли у квартирі Гурлітта нещодавно. Після того, як експерти встановлять авторство робіт, їх фотографії опублікують на сайті Lostart.de, щоб знайти їх власників.

У листопаді минулого року стало відомо про те, що картини Пікассо, Матісса, Клее та інших художників, які вважалися загубленими, знайшлися у приватній квартирі в Мюнхені. Тоді знайшли 1500 робіт.

Господар квартири Корнеліус Гурлітт отримав полотна у спадок від свого батька Хільдебранда Гурлітта, колекціонера, якому за часів Третього рейху було доручено продати за кордон роботи відомих авангардистів, визнані у нацистській Німеччині "дегенеративним мистецтвом". У травні 81-річний Корнеліус помер після операції на серці.

Арт-дилер Хільдебранд Гурлітт з 1920 років збирав твори модерністів початку ХХ століття, розповідає видання "ArtInvestment". Твори "дегенеративного мистецтва" масово вилучалися з державних зборів і приватних колекцій. Всього було конфісковано близько 20 тисяч модерністських творів. Незважаючи на те, що у самого Хільдебрандта бабуся була єврейкою, міністр пропаганди Йозеф Геббельс використовував його як посередника під час продажу "дегенеративного мистецтва" за кордон. Однак Гурлітт, який мав багато професійних контактів, встигав не тільки збувати "дегенеративне мистецтво" за кордон, а й купувати роботи для себе, зокрема, у переслідуваних владою єврейських арт-дилерів, вимушених продавати роботи зі своїх зібрань.

Після війни Хільдебранд Гурлітт зумів переконати союзників, що його колекція загинула під час бомбардування у Дрездені і що сам він піддавався гонінням з боку нацистів. Дилер загинув в автокатастрофі у 1956 році. Колекція, яка зберігалася у таємниці перейшла до його дружини, а після її смерті - до сина Корнеліуса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram