ГоловнаКультура

Нідерланди повернуть скіфське золото Криму Україні

МЗС Нідерландів підтвердило визнання всіх експонатів виставки держвласністю України

Нідерланди повернуть скіфське золото Криму Україні
Фото: allardpiersonmuseum.nl

Мінкультури України повідомляє, що всі музейні предмети, представлені на виставці "Крим - золотий острів у Чорному морі", повернуться в Україну.

Як повідомляє прес-служба Мінкульту, понад дві тисячі предметів раніше були передані для експонування краєзнавчому музею в місті Бонн і археологічному музею Амстердамського університету "Аллард Пірсон".

"МЗС Королівства Нідерланди підтвердило визнання всіх експонатів виставки державною власністю України", - наголошується на сайті відомства.

Також повідомляється, що управління всіма музейними предметами, що належать до державної частини музейного фонду України, без узгодження з боку Міністерства культури України, є незаконним.

Отже, претензії з боку Росії, яка тимчасово окупувала Крим, не мають під собою жодних правових та інституційних підстав.

"Відповідно до рішення Мінкультури, зберігання та оперативне управління музейними предметами виставки з повернення в Україну буде забезпечувати Національний музей історії України", - розповіли в Мінкульті.

Нагадаємо, на думку Мінкульту України, експонати з виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря", яка проходить в Амстердамі, повинні повернутися на материкову Україну, а не в окупований Крим, на чому наполягають російські чиновники і музейники.

Зокрема, на цій виставці представлені експонати з 4-х кримських музеїв: "Центрального музею Тавриди", "Керченського історико-культурного заповідника", Національного заповідника "Херсонеса Таврійського" і Бахчисарайського історико-культурного заповідника. Окрім того, на виставці є експонати з Національного музею історії України та Одеського археологічного музею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram