ГоловнаКультура

На книжковому фестивалі в Москві не дозволили читання української п'єси про Майдан

Через цензуру свої програми з фестивалю зняли видання Colta.ru і правозахисне товариство "Меморіал"

На книжковому фестивалі в Москві не дозволили читання української п'єси про Майдан
Фото: semidnevka.ru

Міністерство культури РФ скасувало програму видання Colta.ru на Московському міжнародному відкритому книжковому фестивалі. Організатори фестивалю, в свою чергу, спробували внести зміни в програму товариства "Меморіал" - зокрема, не дозволили читання п'єси українського драматурга Наталії Ворожбит "Щоденники Майдану".

Про це повідомляється на Colta.ru.

На вимогу міністерства культури з програми Московського міжнародного книжкового фестивалю (ММВКФ) виключено показ двох вистав, організований Colta.ru.

Мова йде про дитячий спектакль за п'єсою "Душа подушки" Олжаса Жанайдарова в постановці головного режисера Театру ляльок ім. С.В. Образцова, лауреата "Золотої маски" Бориса Константинова (Москва), і про дорослу виставу за п'єсою Максима Курочкіна "Травоїдні" у постановці головного режисера Театру ляльок республіки Карелія, номінанта "Золотої маски" Наталії Пахомової (Петербург).

"За наявною інформацією, в п'єсі "Душа подушки" можуть бути ознаки пропаганди гомосексуалізму серед неповнолітніх. П'єса "Травоїдні" містить нецензурну лайку", - йдеться в листі за підписом першого заступника міністра Володимира Аристархова, який 9 червня отримали організатори ММВКФ.

"Зміст обох п'єс суперечить прийнятим у російській культурі традиційним моральним цінностям", - пише заступник міністра культури. "У разі залишення цих заходів у програмі фестивалю" Аристархов обіцяв відкликати згоду мінкульту стати офіційним патроном фестивалю.

В результаті Colta.ru зняла свою програму з фестивалю і відкликала своє інформаційне партнерство.

Про зняття своєї програми з Відкритого книжкового фестивалю заявило також правозахисне та благодійне товариство "Меморіал".

"2014 року ми теж підготували велику програму за участю поетів і письменників з різних країн: вірші, читання п'єс, зустрічі та дискусії, презентації книг тощо. На різному історичному і географічному матеріалі ми хотіли говорити більш-менш про одне - про громадянську відповідальність та моделі її проявів, - йдеться в заяві кураторів програми "Меморіалу". - Кілька днів тому ми вперше стикнулися з цензурою на фестивалі: керівництво ЦДХ зажадало вилучити з нашої програми читання документальної п'єси Наталії Ворожбит "Щоденники Майдану". Ця вимога більше була схожою на дружнє прохання, і ми вирішили перенести читання п'єси на осінь у "Меморіал".

Рішення про зняття своєї програми з фестивалю "Меморіал" прийняв після акту цензури щодо Colta.ru і її програми.

За останню добу від участі в ММВКФ також відмовилися "Нове видавництво", Kolonna publications/"Мітін журнал", Лев Рубінштейн, Артур Соломонов і Михайло Калузький. З критикою дій міністерства культури виступили режисери, письменники і публіцисти, редакція видавництва "КомпасГід" назвала те, що відбувається, неприпустимим і закликала "всіх учасників і гостей фестивалю якомога швидше висловити свою позицію і підтримати наших колег".

Московський міжнародний відкритий книжковий фестиваль - один з найбільших літературних фестивалів в Росії, проводиться на початку літа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram