ГоловнаКультура

"Київ Модерн-балет" презентував нові вистави

Трупа Раду Поклітару поставила одноактний балет на музику Баха і балет за п'єсою Федеріко Гарсії Лорки

У Київському муніципальному академічному театрі опери і балету для дітей та юнацтва презентували нову роботу відомого хореографа та керівника «Київ Модерн-балету» Раду Поклітару «Жінки в ре мінорі» і першопрочитання балету О. Родіна «Видіння Рози» в постановці Олексія Буська.

Нові постановки трупи презентували на прес-конференції, повідомляє кореспондент LB.ua.

«Склалася вже добра традиція закінчувати сезон прем'єрами. Минулий ми закрили прем'єрою «Лебединого озера. Сучасної версії». Цей сезон ми витратили на те, щоб відновити репертуар і ввести в спектаклі 9 нових артистів», - розповів балетмейстер Раду Поклітару.

Вистава «Жінки в ре мінорі» - одноактний балет на музику Баха. Натхненням для балету стала відома п'єса Федеріко Гарсіа Лорки «Дім Бернарди Альби». П'єса Лорки - це жіноча драма про іспанську родину. Показово, що у виставі Раду на сцені є і чоловіки, і жінки, і при цьому збережено абсолютно рівний візуальний ряд.

За словами художника костюмів Дмитра Куряти, корсети та спідниці створювали необхідний жіночий силует, а сам костюм - це збірний образ усіх часів, коли носили корсети.

Трагічну історію про неіснуючу жіночу дружбу артисти покажуть під музику Баха.

Продовжує тему трагічної жіночої долі Раду Поклітару провідний артист «Київ Модерн- балету» і балетмейстер Олексій Бусько. На створення власного спектаклю його надихнув балет «Російських сезонів Дягілєва» на музику Карла Марії фон Вебера.

«Я не міг ставити спектакль, поки не почую музики. Партитура до спектаклю була не замовленням, а результатом творчої зустрічі з Олександром Родіним. Ми вже працювали разом над балетом «Пори року». Через півтора місяця він подзвонив і сказав, що все готово», - розповів Олексій.

Вистава звертається до класичного балету на музику Вебера, але загалом сюжет «Видіння Рози» Буська є новаторським.

Це історія про тяжко хвору Розу та її матір, яка присвятила своє життя догляду за дочкою. Щодня мати ставить доньці грамплатівку, оскільки це єдине, що її заспокоює. Головні жіночі ролі виконують Олена Долгих і Анастасія Харченко.

У виставі присутній ще один персонаж - злодій, роль якого Олексій Бусько виконає сам.

«Жінки в ре мінорі» глядачі зможуть побачити 18 і 19 червня, у ці самі дні в другій дії презентують прем'єру одноактного балету «Видіння Рози».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram