ГоловнаКультура

ФСБ затримала українського кінорежисера в Сімферополі

Олегу Сенцову, очевидно, не пробачили участь в Автомайдані

ФСБ затримала українського кінорежисера в Сімферополі
Олег Сенцов

У Сімферополі Федеральна служба безпеки Росії затримала українського кінорежисера та активіста Автомайдану Олега Сенцова, який проживає в Криму.

"У Криму почалися репресії учасників Майдану. Сьогодні вночі співробітники ФСБ в Сімферополі затримали українського кінорежисера та активіста Автомайдану Олега Сенцова. Востаннє він вийшов зі мною на зв'язок о четвертій ранку, написав, що його затримали, відтоді його телефон недоступний", - написала у своїй сторінці в Facebook журналіст Катерина Сергацкова.

"Зробити зараз ми нічого не можемо, єдина можливість допомогти - дзвонити черговому у ФСБ в Сімферополі і питати, що з Олегом, чи живий він і коли його випустять. Зробіть це, будь ласка", - написала вона.

Олег Сенцов - режисер, автор фільму "Гамер" (2011), світова прем'єра якого відбулася в секції "Світле майбутнє" на міжнародному кінофестивалі в Роттердамі. Потім фільм отримав премію Гільдії кінознавців і кінокритиків в Ханти-Мансійську на "Дусі вогню" і демонструвався на кінофестивалях по всьому світу (США, Вісбаден, Мінськ). Саме ця картина представляла Україну на щорічному міжнародному кінофестивалі Carnegie Mellow University International Film Festival в американському університеті Карнегі Мело.

Наступний проект Олега Сенцова "Носоріг", над яким він зараз працює, виграв європейський пітчинг у Болгарії в рамках кіноринку Sofia Meeting, який проходив на Софійському МКФ, і пітчинг на конкурсі проектів українських повнометражних фільмів на Одеському кінофестивалі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram