ГоловнаКультура

В Україні назріває війна між держкіностудіями

Днями студії розповсюдили відкритий лист-звернення до міністра культури.

В Україні назріває війна між держкіностудіями
Фото: okino.ua

Мінкультури та представники держкіностудій вважають, що проекти-переможці госпітчингів розтрачують бюджетні гроші.

Такий висновок можна зробити з коментаря міністра культури України Михайла Кулиняка та відкритого листа від державних кіностудій.

Зокрема, Кулиняк зазначає, що система госпітчингів кінопроектів недостатньо прозора.

"Система відбору кінопроектів на отримання державного фінансування, яку рік тому ввело Держкіно, показала: що більше проектів відбирають для запуску у виробництво, то більше з'являється новостворених кіностудій, які хочуть освоїти бюджетні гроші. Це або приватні підприємства, або товариства з обмеженою відповідальністю. У зв'язку з цим до нас почало приходити багато звернень від громадськості та нардепів щодо спроможності таких кіностудій дотримуватися фінансової бюджетної дисципліни", - зазначає міністр культури.

За словами міністра, водночас держкіностудії отримують лише 15% фінансування всієї кіногалузі, тому в них немає достатнього ресурсу для функціонування та розвитку. Ба більше, зазначає міністр, працівники студій постійно перебувають під загрозою невиплати зарплати, що, своєю чергою, призводить до соціального напруження. Враховуючи всі ці чинники, Мінкульт пропонує нові правила держпідтримки кінопроектів.

"Рішення, запропоноване міністерством культури, полягає в тому, щоб Держкіно направляло бюджетні гроші, виділені на той чи інший кінопроект, на одну з державних кіностудій (тобто на державне підприємство), звідки гроші надходитимуть творчій групі, яка забезпечить зйомку кінопроекту" , - пропонує Кулиняк.

За словами міністра, така схема дає максимальну прозорість в освоєнні коштів, тому саме так фінансуються всі культурні заходи. "Коли державні гроші безпосередньо йдуть приватним студіям, дуже важко прослідкувати виплату всіх податків та інших подібних розрахунків. Ми виступаємо за контроль проходження та використання державних грошей", - наголошує Кулиняк.

Із позицією Мінкультури згодні всі державні студії, які підписалися під відкритим листом: Національна кіностудія художніх фільмів ім. О. Довженка, Українська кіностудія анімаційних фільмів, Українська студія хроніко-документальних фільмів, Національна кінематика України, Національний центр ім. О. Довженка.

Нагадаємо, що днями кіновиробники розповсюдили відкритий лист-звернення до міністра культури України Михайла Кулиняка з проханням не примушувати творців кіно, які отримали держпідтримку, знімати фільми на держстудіях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram