ГоловнаКультура

Кінематографісти пророкують катастрофу в українському кіно

Працівники української кіноіндустрії виступають проти примусової співпраці з державними студіями.

Кінематографісти пророкують катастрофу в українському кіно
Фото: Макс Левин

"Централізація державної підтримки національного кінематографа в руках державних кіностудій може обернутися катастрофою для українського кіно", - про це йдеться у відкритому листі на ім'я міністра культури України Михайла Кулиняка, яке 23 жовтня поширила Спілка кінематографістів.

За словами авторів звернення, примусова співпраця режисерів, які отримали частину коштів на реалізацію своїх кінопроектів від держави, винятково з державними кіностудіями, вбиває конкуренцію на ринку і суперечить Конституції України.

Якщо сьогодні в Україні всі режисери будуть зобов\'язані знімати свої фільми на державних студіях, вони зіткнуться з двома дуже непростими проблемами. По-перше, в Європі взагалі немає такого поняття, як "державна кіностудія"... По-друге, державні кіностудії сьогодні не в змозі забезпечити створення картин такого рівня, як приватні.

— Голова Української кіноасоціації Денис Ржавський

На думку представників національного кіноринку, останні перемоги українських кінематографістів у престижних міжнародних кінофестивалях у Каннах, Локарно стали можливими завдяки співпраці кінематографістів із приватними студіями: "Золота пальмова гілка Канського кінофестивалю картини Марини Вроди за фільм "Крос" стала результатом творчого альянсу з незалежними кіновиробниками. Ба більше, фільм-претендент на "Оскар" від України "ТойХтоПройшовКрізьВогонь» Михайла Іллєнка створено державним коштом, але приватною кіностудією".

Провідні українські режисери, сценаристи, продюсери впевнені: не всі державні кіностудії здатні якісно реалізовувати кінопроекти, і якщо кінематографісти не матимуть вибору, де знімати, це відразу ж позначиться на якості фільмів: "Далеко не всі директори державних кіностудій - професіонали у сфері кіновиробництва, і далеко не всі з них розуміють особливості творчої складової кінопроцесу".

Звернення на ім'я міністра підтримали Марина Врода, Мирослав Слабошпицький, Валентин Васянович, Дмитро Томашпольський, Денис Іванов та багато інших.

Як повідомляли раніше, 22 жовтня на пленумі Спілки кінематографістів України міністр культури України Михайло Кулиняк висловив пропозицію зобов'язати режисерів знімати всі кінопроекти, які реалізують у рамках державного замовлення або підтримки, на державних кіностудіях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram