ГоловнаКультура

Нобелівську премію з літератури отримав китайський письменник Мо Янь

Він був другим згідно з прогнозами букмекерів.

Нобелівську премію з літератури отримав китайський письменник Мо Янь
Фото: lenta.ru

Сьогодні, 11 жовтня, у Швеції оголосили володаря Нобелівської премії в галузі літератури. Лауреат премії цього року - китайський письменник Мо Янь.

Як свідчить офіційна заява про присудження премії, Нобелівський комітет відзначає письменника за те, що "Мо Янь створює світ, який за своєю складністю нагадує твори Вільяма Фолкнера і Габріеля Гарсії Маркеса, втім водночас ґрунтується на стародавній китайській літературі й усній традиції". Новоспеченого нобелівського лауреата також відзначають за "змішання фантазії і реальності, історичних і соціальних перспектив".

Мо Янь опублікував романи й оповідання і, взагалі-то, вважається одним із провідних сучасних авторів на своїй батьківщині - незважаючи на соціальну критику, яка є в його творах.

Мо Янь народився 1955 року в Гаомі, Китай. Як повідомляє офіційний сайт Нобелівського комітету, ім'я Мо - псевдонім, насправді його звати Гуан Мой. Письменник - син фермера, якому довелося кинути школу під час Культурної революції, щоб працювати спочатку в полі, а потім на заводі.

1976 року майбутній письменник приєднався до Народної визвольної армії, почав вивчати літературу і писати. Його перше оповідання опублікували в літературному журналі 1981 року.

Нагадаємо, раніше цього тижня було оголошено лауреатів Нобелівської премії в галузі медицини, фізики та хімії. Завтра, 12 жовтня, вручать Нобелівську премію миру, а в понеділок, 15-го - премію імені Альфреда Нобеля в галузі економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram