ГоловнаКультура

​На Чернігівщині відновили будинок гетьмана Полуботка

Реконструйована пам'ятка - зразок кам'яної архітектури XVIII ст.

​На Чернігівщині відновили будинок гетьмана Полуботка
Фото: konnov.name

У Чернігівській області відкрито першу чергу історико-археологічного комплексу "Древній Любеч".

У рамках проведення V Відкритого фестивалю традиційної слов'янської культури та бойових єдиноборств "Київська Русь" відбулося урочисте відкриття будинку Павла Полуботка і Ближньої печери Антонія.

Будинок Полуботка - один із зразків кам'яної архітектури XVIII ст. Він побудований у межах старої фортеці Любеча. Історична пам'ятка, яка зараз має національний статус, відновлена з руїн, адже в 60-х роках ХХ ст. в її стінах працював маслозавод. Після його закриття приміщення руйнувалося. І тільки 2009 року почалися археологічні дослідження і відновлення будівлі.

Директор Інституту історії, етнології та правознавства імені О. Лазаревського Олександр Коваленко, виступаючи на урочистому відкритті будинку, зауважив, що до нашого часу майже не збереглося автентичних пам'яток, пов'язаних із діяльністю гетьмана Полуботка.

На час фестивалю в приміщенні відкрито виставку унікальних речей з колекцій Чернігівського історичного музею імені Тарновського.

"Пізніше в маєтку планується відкрити меморіальний музей гетьмана Полуботка", - сказав Коваленко.

Ближня печера Антонія також відновлена в рамках реалізації проекту, підтриманого обласною владою, з відродження стародавнього Любеча. Печера викопана Антонієм, уродженцем Любеча, в ХІ ст. Неподалік від печери пізніше виник чоловічий монастир. У 20-х роках ХХ ст. вхід у печеру було зруйновано. Після проведення археологічних досліджень пам'ятку також відновлено.

Як повідомив журналістів перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко, виконано першу чергу робіт зі створення історико-археологічного комплексу "Древній Любеч". Наступним стане проект реконструкції замку на Замковій горі, де 1097 року відбувся з'їзд князів Київської Русі.

Станіслав Прокопенко також повідомив, що всього у відродження стародавнього Любеча інвестовано 1 млн грн бюджетних і спонсорських коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram