ГоловнаКультура

Українські кінокритики назвали найкращі фільми 2011 року

Фільм Ларса фон Трієра "Меланхолія" очолив топ-10 кінострічок, що вийшли в український прокат минулого року.

Українські кінокритики назвали найкращі фільми 2011 року

Бюро української кіножурналістики провело опитування серед українських журналістів, які пишуть про кіно. Зокрема, опитуваним пропонували визначити найкращі фільми, що вийшли в український прокат 2011 року і в першому півріччі 2012-го, визначити, яка стрічка стала найбільшим розчаруванням торік, оцінити ситуацію в національному кінопрокаті, а також відповісти на деякі злободенні питання, пов'язані з розвитком вітчизняної кіноіндустрії.

Отже, топ-10 найкращих фільмів, що вийшли 2011 року в український прокат, за версією вітчизняних кіножурналістів:

1. "Меланхолія" Ларса фон Трієра.

2. "Північ у Парижі" Вуді Аллена.

3. "Піна" Віма Вендерса.

4. "Древо життя" Терренса Маліка.

5. "Чорний лебідь" Даррена Аронофскі.

6. "Король говорить!" Тома Хупера.

7. "Шпигуне, вийди геть!" Томаса Альфредсона.

8. "Шкіра, в якій я живу" Педро Альмодовара.

9. "Бьютіфул" Алехандро Гонсалеса Іньярітту.

10. "Справжня мужність" братів Коенів.

Примітно, що в топ-10 найгірших фільмів 2011 року потрапили 8 стрічок, зняті в Росії (серед них і римейк "Службового роману", і продовження "Стомлених сонцем" Микити Михалкова, і фільми на кшталт "вагітного").

В оцінці фільмів-лідерів українського кінопрокату кіножурналісти зійшлися в думках із глядачами за частиною голлівудської анімації: вищі оцінки отримали фільми "Кіт у чоботях", "Тачки-2" і "Ріо".

Окрім того, більш ніж половина журналістів вважає, що репертуар українських кінотеатрів тільки частково задовольняє потреби глядачів, частина глядачів залишається незадоволеною. Кінокритики зазначають, що українському кінопрокату не вистачає авторського та фестивального кіно.

Водночас на запитання про те, чи поліпшився стан вітчизняного кінопрокату 47,5% відповіли, що його стан залишається без змін, 35% вважають, що покращився, і 7% - що погіршився. Загалом більш ніж половина (52,5%) опитаних кіножурналістів оцінили український кінопрокат на "трійку", 12,5% - на "двійку" і 2,5% - на "п'ятірку".

Велику увагу опитані кінокритики приділили питанню про відповідність критичних відгуків реаліям українського кіно. Зокрема, питання було пов'язане з наріканнями режисера Михайла Іллєнка на адресу кінокритиків, які написали негативні рецензії на його фільм, "ТойХтоПройшовКрізьВогонь".

37,5% респондентів вважають, що до аналізу фільмів кінокритики підходять з однаковими критеріями, незалежно від того, де знято той чи інший фільм. 17,5% вважають, що до українських фільмів потрібно ставитися більш лояльно. 27% висловили свою думку з цього приводу: деякі вважають, що кінокритики в Україні не буде доти, доки в кінопрокат не буде виходити більш ніж один фільм на рік; хтось вважає, що українська кінокритика не може вплинути на прокатну долю фільму; один респондент узагалі не бачив негативних рецензій на фільм Іллєнка в пресі.

Більш ніж половина опитаних кіножурналістів вважають, що скасування обов'язкового українського дублювання фільмів негативно позначиться на кінопрокаті, по 12,5% вибрали різні відповіді: "українському прокату це тільки піде на користь", "нічого не зміниться" і "складно відповісти".

Щодо заборони випуску фільмів на українські екрани (нагадаємо, подібні скандали виникли з фільмами "Серпень. Восьмого" і "Матч"), багато кіножурналістів вважають, що замість заборон потрібно проводити просвітницьку роботу в ЗМІ, яка сприяла б створенню певного враження від кінокартини, який хотіли заборонити.

П'ятьма найкращими фільмами, що вийшли в український кінопрокат у першій половині 2012 року стали "Шапіто-шоу" Сергія Лобана, "Артист" Мішеля Хазанавічуса, "Коріолан" Ральфа Файнса, "Фауст" Олександра Сокурова і "Сором" Стіва Маккуїна.

П'ять найкращих подій у сфері кіно, проведених у першій половині 2012-го, за версією кіножурналістів, виглядає так:

1. Фестиваль документальних фільмів про права людини Docudays

2. Фестиваль Нового ірландського кіно Irishfest.

3. Фестиваль "Вечори французького кіно".

4. Програма "Панорама французького кіно" в рамках "Французької весни".

5. Київський фестиваль короткометражних фільмів.

Нагадаємо, раніше Бюро української кіножурналістики проводило опитування за підсумками українського кінопроцесу за 2011 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram