ГоловнаКультура

Призначення нового в. о. директора Нацмузею суперечить міжнародним правилам, - думка

Тетяна Миронова не може керувати Національним художнім музеєм.

Призначення нового в. о. директора Нацмузею суперечить міжнародним правилам, - думка
Нацмузей Украины
Фото: 777-konstantin.blogspot.com

Національний художній музей України входить до міжнародної музейної асоціації ICOM, згідно з правилами якої директором установи не може бути людина, що займається комерційною діяльністю і колекціонуванням предметів мистецтва.

"У Тетяни ж є і колекція, і своя галерея, яка носить її ім'я", - розповіла арт-критик Ольга Балашова в ексклюзивному коментарі LB.ua, опублікованому в матеріалі "Прокаєва, Кулиняк та інші внутрішні демони українських музеїв".

Призначення Тетяни Миронової виконувачем обов'язків директора Нацмузею викликало великий резонанс в арт-середовищі. Відбулося кілька звільнень за власним бажанням, а нині активісти збирають підписи проти ймовірного призначення Миронової на посаду директора музею.

"Потрібно розуміти, що музей - дуже важлива для нормального функціонування культури інституція. Його має очолювати людина, яка не буде профанувати роботу, - впевнена Балашова. - Важливо, щоб керівник музею проводив роботу не тільки пов'язану з популяризацією музею, його відвідуваністю і піаром".

За словами Ольги, головний пріоритет, поставлений Мироновій як керівнику Нацмузею, був пов'язаний саме з піаром. Разом з цим, важливу частину роботи такого закладу становить саме науково-дослідна робота, видавнича діяльність.

"Це дуже велика відповідальність, і чи може її взяти на себе людина, яка не має навіть елементарних професійних знань у галузі теорії та історії мистецтва", - зауважує Ольга Балашова.

Попри це, в арт-середовищі є прямо протилежна думка щодо призначення Миронової. Її висловлює куратор Костянтин Дорошенко: "Призначення в. о. директора НХМУ Миронової - дуже прозорий крок, який має внутрішню логіку. Тетяна Миронова - радник міністра культури України, ні для кого це не секрет. І, до того ж, доволі довго займається візуальним мистецтвом".

Нагадаємо, Тетяну Миронову було призначено в. о. директора Нацмузею в січні цього року замість звільненого директора Анатолія Мельника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram