ГоловнаКультура

Зануссі: Ступка був обличчям України в Польщі

Польські режисери поділилися спогадами про видатного українського актора.

Зануссі: Ступка був обличчям України в Польщі
Фото: tsn.ua

Польський режисер Кшиштоф Зануссі назвав актора Богдана Ступку обличчям України в Польщі.

Про це він сказав, ділячись з Українською службою Польського радіо спогадами про видатного українського актора, який помер 22 липня.

Режисер зазначив, що Богдан Ступка значною мірою був обличчям України в Польщі. "Пам'ятаю, що коли він отримував нагороду за найкращого актора в "Серце на долоні" в Римі, там також говорилося про те, що такий чудовий актор існує, але ніхто на Заході про нього не знав. Однак отримав цю нагороду як кращий актор фестивалю", - сказав Зануссі.

"Уперше я працював зі Ступкою в телевізійному театрі "Жайвір" за Жаном Ануєм. І це була наша перша спільна робота, де він грав зі своїм прекрасним українським акцентом. Грав англійця, тому відрізнявся від усіх інших французьких персонажів цієї п'єси. Це був такий прийом, який повинен був якось обґрунтувати мій вибір.

Натомість "Серце на долоні" - це була роль, написана спеціально для нього, а він був винятковим актором, прекрасним партнером, співрозмовником. До того ж, у його театрі я ставив п'єсу, отже, він також був моїм директором. І в усіх цих ролях він був дивовижною людиною і непересічною особистістю", - розповів польський режисер.

Кшиштоф Зануссі також наголосив, що Богдан Ступка - один з кращих акторів, з якими йому довелося працювати. "Поза сумнівом, він належав до числа світових асів. Знаєте, крім майстерності, також впливають й особисті риси. Якщо особистість є такою сильною, як у його випадку, тоді з'являється актор, який може бути зіркою. І так, власне, було", - наголосив режисер.

Він також нагадав, що в Києві дивився п'єсу за Шолом-Алейхемом, де Богдан Ступка "дивовижно багато років грав" Тев'є-Тевеля. "Наша перша зустріч криється десь у мороці пам'яті. Адже якщо хтось є пам'яткою, то вже важко згадати, відколи ми цю пам'ятку знаємо", - зауважив Кшиштоф Зануссі.

Інший польський режисер, який неодноразово працював із Богданом Ступкою, Єжи Гофман сказав: "Пішов не тільки великий актор, не тільки великий художник, пішов мій дуже близький друг. І це не тільки величезна втрата для культури, і не тільки культури української, але також це величезна втрата для мене. Щораз усе більша порожнеча утворюється навколо мене, і щоразу все більше найближчих для мене людей опиняються вже там, нагорі. Але, очевидно, це вже такий закон віку: що люди старші, то менше стає друзів".

Він розповів, що був дійсно дуже близьким другом. "Нас об'єднала і праця, і дуже близький світогляд. Богдан Ступка був людиною, позбавленою будь-яких націоналістичних, ксенофобських почуттів. Був Героєм України, а в нас він був відзначений дуже високою нагородою Польсько-Українського примирення. Проте ні дипломи, ні медалі й інші нагороди не в змозі засвідчити масштаб його таланту. До кінця життя буду пам'ятати його Тев'є-Молочника, до кінця життя буду пам'ятати також низку інших його ролей. І просто вже знаю: щось скінчилося, ніколи вже не зустрінемося ні на знімальному майданчику перед камерою, ні за столом, ні просто так, щоб подати один одному руку. Величезна втрата, величезна печаль", - підкреслив режисер.

"Богдан належав до числа таких талановитих людей, що для нього не існувало неможливого й у театрі, і в кіно. Він залишив після себе фантастичні кіно- і театральні ролі, міг зіграти все. Ну що ж, любі, немає Богдана", - додав Єжи Гофман.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram