ГоловнаКультура

У Шотландії виявили невідомий раніше малюнок Рембрандта

Оцінна вартість ескізу - близько $125 тис.

У Шотландії виявили невідомий раніше малюнок Рембрандта
Рембрандт Харменс Ван Рейн
Фото: lenta.ru

Невідомий раніше малюнок Рембрандта (1606-1669) виявили на горищі будинку в Шотландії, повідомляє ИТАР-ТАСС із посиланням на британські ЗМІ.

Експерти підтвердили справжність виконаного чорною пастеллю ескізу, який зображує сліпого бідняка з хлопчиком і собакою. При цьому несподівана знахідка допомогла встановити, що робота, яку зберігають у Берліні, зі схожою композицією, яку колись приписували видатному майстрові XVII століття, є копією.

Домовласник, який виявив малюнок у старій шафі, відразу зв'язався з експертами аукціонного будинку Christie's. Після отримання перших фотографій начерку в них не виникло сумнівів у його авторстві. Водночас вони були вельми здивовані малюнком з аналогічним сюжетом, що належить до зібрання Берлінського гравюрного кабінету і позначений у каталозі музею як творіння цього голландського художника.

"Зазвичай, якщо схожий малюнок є в музеї, то це може означати, що знахідка - всього лиш копія", - зазначив завідувач відділу малюнків старих майстрів Бенджамін Перронет. - Усім, хто бачив виявлений ескіз, одразу ставало зрозуміло, що це справжній Рембрандт, а робота в Берліні - копія".

Окрім начерку із зображенням жебрака, на тому самому горищі шотландського будинку господар знайшов іще 5 малюнків - їхнє авторство експерти приписують учням Рембрандта. Усі роботи будуть виставлені на торги Christie's, які відбудуться 3 липня.

Оцінна вартість ескізу Рембрандта становить близько 80 тис. фунтів стерлінгів (125 тис. доларів).

Як творіння великого майстра опинилося в будинку шотландця, не уточнюють. Власник заявив, що "навіть не підозрював" про такий цінний предмет мистецтва у своїй шафі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram