ГоловнаКультура

В Києві розпочався конкурс молодих піаністів

Конкурс імені Володимира Горовиця проходить в столиці вже в 9-й раз

В Києві розпочався конкурс молодих піаністів
Роман Лопатинский
Фото: day.kiev.ua

У Національній філармонії України відкрився 9-й конкурс молодих піаністів імені Володимира Горовиця. З 9 по 23 червня в Києві змагатимуться молоді виконавці, розділені по групах - середня і старша.

Лауреати перших місць в обох групах отримають приз розміром 5 тис. доларів.

За словами організаторів, конкурс покликаний відкрити нові імена серед виконавців класичної музики і підтримувати «живу пам'ять Володимира Горовиця в його рідному місті».

На участь в престижному конкурсі надійшло 143 заявки, після прослуховування до конкурсу допустили 79 осіб. З них до Києва доїхало лише 59 конкурсантів - решта не змогли з різних причин. Таким чином, на конкурсі Горовиця представлено 11 країн.

Член журі, яке оцінюватиме молодих піаністів, завідуюча кафедрою спеціального фортепіано української Консерваторії, Тетяна Рощина, сказала, що за останні роки кількість українських переможців та учасників, котрі дійшли до фіналу, зросла. «Це, зокрема, пов'язано з наявністю якісних інструментів», - сказала Тетяна.

Крім грошових призів, які отримують лауреати конкурсу Горовиця, у молодих виконавців з'являється шанс гастролювати по світу. Так, переможець торішнього конкурсу в середній групі, український піаніст Роман Лопатинський за рік дав концерти в багатьох країнах світу, зокрема в Японії і в Марокко.

«Гастролі лауреатів - це дуже важлива частина нашої роботи. Ми повинні організовувати діяльність наших переможців після конкурсу. Якщо її (діяльності) не буде, тоді коту під хвіст весь цей фестиваль. Просто відібрати кращого з конкурсантів - для цього існує журі. Головне завдання всіх елітних конкурсів - це дати сцену своїм лауреатам. І чим більше цієї сцени ви дасте, тим краще ви піклуєтеся про них. Ви зобов'язані супроводжувати їх на шляху у велику музику », - вважає генеральний директор конкурсу Юрій Зільберман.

Особливістю 9-го конкурсу пам'яті Горовиця є те, що він проводиться в червні, а не в квітні, як зазвичай. Перенесення дат частово пов'язано з проведенням Євро-2012. Організатори переконані, що футбольним уболівальникам буде цікаво послухати класичну музику. «За оцінками УЄФА, близько 5% фанів люблять класичну музику. Якщо хоча б один відсоток від цієї кількості прийде на конкурс, зал філармонії буде повний », - впевнений Юрій Зільберман.

Крім того, конкурс молодих піаністів включений в культурну програму чемпіонату Європи з футболу. Обидві події, нагадаємо, стартували вчора, 8 червня.

Прослуховування учасників конкурсу пам'яті Володимира Горовиця проходять кожен день у Національній філармонії України в Києві. Вхід на них безкоштовний. Також на офіційному сайті конкурсу ведеться онлайн-трансляція виступу молодих піаністів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram