ГоловнаКультура

Україна і Франція разом зніматимуть кіно

У Раді хочуть посприяти розвитку кіноіндустрії.

Україна і Франція разом зніматимуть кіно
Фото: www.onliner.by

Верховна Рада схвалила закон про ратифікацію Угоди між урядами України та Франції про спільне виробництво фільмів.

За відповідний законопроект №0253 проголосували 374 народних депутати в середу, 23 травня.

"Враховуючи зацікавленість України в доступі до європейського кінематографічного простору,.. зазначена угода відкриває можливість українським і французьким продюсерам спільно створювати фільми і буде сприяти розвитку кіноосвіти, обміну кадрами, проведенню спільних кінематографічних заходів", - йдеться в пояснювальній записці.

Цим законом Рада, зокрема, дозволила іноземним юридичним і фізичним особам брати участь у розвитку кінематографії України, в тому числі - інвестувати у виробництво фільмів.

Угода передбачає надання фільмам, які мають статус фільмів спільного виробництва, всіх пільг, передбачених законодавством у галузі кінематографії на території кожної з країн.

Як сказано в Угоді, для отримання пільг, передбачених її умовами, статус фільму спільного виробництва повинен бути наданий уповноваженими органами кожної із Сторін не пізніш ніж через чотири місяці після виходу фільму в кінотеатрах України або Франції.

Для отримання статусу фільму спільного виробництва, відповідно до Угоди, фільм повинен бути випущений підприємством-виробником, що має відповідні фінансові та технічні можливості і професійний досвід якого визнається уповноваженими органами Сторони, до якої вони належать.

Окрім того, підприємства-виробники, які мають право на пільги, передбачені статусом фільму спільного виробництва, повинні відповідати вимогам, передбаченим відповідно законодавствам України і Французької Республіки.

Це також дозволить уповні використовувати потенціал обох країн у сфері кіновиробництва, зміцнить традиційно дружні та взаємовигідні відносини між державами в питаннях культурного співробітництва.

Угода повинна зміцнити позиції України як надійного партнера у сфері кіновиробництва, сприяти просуванню кіномистецтва України на європейський і світовий ринок, поліпшити взаємне ознайомлення з життям, історією та культурною спадщиною двох країн.

Нагадаємо, що документ ще 18 квітня схвалив Кабінет Міністрів. Розробило законопроект Мінкультури спільно з Державним агентством України з питань кіно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram