ГоловнаКультура

На Кіровоградщині відкрили пам'ятник убитим хліборобам

Селяни захищали свій врожай від більшовиків 1920 року.

На Кіровоградщині відкрили пам'ятник убитим хліборобам
Фото: http://kholodny-yar.org

У селі Соснівка Кіровоградської області відбулося відкриття пам'ятника хліборобам округи, які загинули, захищаючи свій врожай від більшовиків 1920 року.

Як повідомила прес-служба "Холодноярської ініціативи", пам'ятник споруджено її зусиллями, а також зусиллями історичного клубу "Холодний Яр". Ідея пам'ятника належить відомому дослідникові української історії Роману Ковалю. Творче втілення в граніті виконав скульптор Дмитро Бур'ян.

Нас может об\'єднати і відкрити перед нацією майбутнє тільки одна чесна відповідь - це наша історія, це наші герої. Тому Холодний Яр, як і Крути, Конотоп, Шаповаловка, Соснівка, Пилявці, Виграїв, Зборів, Батіг, Гурби та інші місця нашої слави повинні бути внесені в спеціальний реєстр українських перемог над окупантами.

— Віктор Ющенко, президент України (2005-2010)

"Я хочу сказати, що села, які були розташовані поблизу залізниці, найбільше відчули на собі, що таке радянська влада. Село Соснівка саме є одним із наших нещасних і спалених українських сіл. Насолила радянська влада хліборобам Соснівки - вони вирішили не віддавати хліб і розібрали залізницю. Не встигли вони озброїтися як слід, як їх жорстоко покарали. На полі перед Соснівкою, за свідченнями місцевих людей, було порубано в нелюдський спосіб понад 50 мешканців цього та сусідніх сіл", - сказав Коваль.

Після жнив 1920-го червоноармійські продовольчі загони заполонили чигиринські села і силою забирали у селян хліб. Жителі села Соснівка, Дев'ятка, Скаржинка, Тирнавка розібрали залізницю, щоби більшовики не могли вивезти зерно. Це призвело до кривавих сутичок, унаслідок яких загинуло багато українських землеробів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram