ГоловнаКультура

Депутати хочуть заборонити графіті

За творчість на стінах пропонують встановити штраф у розмірі 8000 гривень

Депутати хочуть заборонити графіті
Фото: пресс-служба Cirque du Soleil

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект про заборону малювати на стінах.

Про це повідомляє ТСН.

Автор законопроекту - позафракційний нардеп Валерій Писаренко. Малюнки на стінах старих будинків і парканах він назвав "хуліганством і вандалізмом". Законопроект встановлює штрафи за самовільне нанесення зображень або написів на будівлях і спорудах.

Як запропонував автор проекту, за графіті на стінах і парканах треба штрафувати на 300-500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100-8500 гривень). На думку Писаренка, через художників графіті та громадян, "які пишуть на парканах", місцеві бюджети зазнають фінансових збитків.

Депутат вважає, що художники повинні попередньо отримати дозвіл у місцевої влади, погодивши з ними макет малюнка. "Псувати будівлі - це хуліганство і вандалізм. Малюнки повинні бути санкціонованими, тоді вони прикрашають місто. Сам я в дитинстві на стінах не малював. У мене взагалі було погано з образотворчим мистецтвом", - поділився депутат.

Натомість вуличні художники вважають: якщо Рада схвалить пропозицію Писаренка, то ефект буде зворотним і "графіті малюватимуть більш масово й агресивно".

"Мене дивує позиція нашої влади, яка хоче заборонити вуличне мистецтво, нібито намагаючись захистити історичні будівлі. Жоден художник графіті, який себе поважає, не розмальовуватиме історичні й архітектурні пам'ятки. Наша влада абсолютно спокійно руйнує будівлі на Андріївському узвозі, забороняючи при цьому мистецтву графіті розвиватися", - прокоментував ініціативу художник Богдан, автор столичних графіті-кампаній "ЯНК, ПНХ!" і "Свободу політв'язням".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram