ГоловнаБлогиБлог Юрія Солов'я

Дежавю. Чи повторить демократична коаліція помилку десятирічної давнини?

10 років тому – на початку 2005 року – Віктор Ющенко став Президентом України, Юлія Тимошенко – прем’єр-міністром, Петро Порошенко – головою РНБО. У цьому трикутнику точилась боротьба за владу, яка завершилась гучною відставкою Тимошенко и затяжною політичною кризою. А у 2006-му на місцевих виборах перемогла «Партія регіонів», яка сформувала коаліцію із зрадниками-соціалістами та, прости Господи, комуністами. У 2007-му демократи ініціювали дострокові вибори і лише тоді сформували більшість – але у суспільстві вже наростало розчарування, «регіонали» відновились після нищівної поразки на президентських виборах. Тимошенко стала прем’єром, почалась світова економічна криза, у 2010-му Янукович став президентом …

Фото: Макс Требухов

До чого це?

Дежавю. У 2014-му після кривавих подій на Майдані було обрано нового президента та новий парламент, і пройшов тільки рік – а у суспільства та експертів вже є причини говорити про кризу у коаліції.

За 10 років нічого не змінилось – до цього часу ідеологія лідерів демократичних партій така: «Хочу бути президентом. І крапка!».

Якщо зараз розкачати коаліцію чутками, провокаціями, бійками – і спровокувати кризу із розпуском парламенту, що буде?

Зараз коаліція складається з 4 політичних партій. Системоутворюючою, найбільшою, є фракція Блоку Петра Порошенка, нашими партнерами – «Народний фронт», «Батьківщина» та «Самопоміч».

Зараз, як на мене, українська влада, парламентська коаліція має унікальний шанс по-справжньому попрацювати для людей. У переважній більшості місцевих рад «БПП», «Батьківщина» та «Самопоміч» також матимуть більшість, якщо зможуть об’єднатись.

Але для цього лідери наших політичних сил повинні домовитись та дотримуватись слова. Вперше ми маємо такий величезний політичний потенціал та достатній термін для виконання передвиборчих програм – 4 роки!

2005-2010 роки показали, чим закінчується протистояння демократичних лідерів. Сьогодні ситуація аналогічна, тільки інші прізвища.

Але знову від політичної волі лідерів демократичних сил залежить, чи отримає Україна шанс на політичний розвиток, чи чвари знову візьмуть верх та розбрат переможе.

Юрій Соловей Юрій Соловей , Народний депутат України, група партії "УДАР", фракція БПП
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram