ГоловнаБлогиБлог Юрія Солов'я

5 кроків на шляху стабілізації національної валюти

Всі, хто має хоча б приблизне уявлення про реальний вплив курсу долара на загальний економічний стан в Україні, та, зокрема, на ціни, шоковані. Катастрофічна девальвація матиме відповідні наслідки для України. Потрібно діяти швидко та адекватно.

Фото: vopros.ua

Крок №1. Зміна голови НБУ

Довіра до національної валюти – це довіра до влади.

Саме із пані Гонтарєвою люди пов’язують стрімке падіння долара.

Навіть тимчасова стабілізація курсу не дозволить виправити ситуацію, бо довіри до того, що НБУ зможе виправити ситуацію, не буде, допоки Нацбанк очолює Валерія Гонтарєва.

Окрім того треба чесно визнати, що експеримент з залученнями інвест-банкірів на керівні державні посади провалився.

Саме тому одразу після рішення МВФ (11 березня) керівник Нацбанку має бути змінений.

Крок №2. Ліквідувати фіктивні схеми виводу валюти за кордон

Базовою схемою по виводу валюти є так звані фіктивні імпортні контракти, по яким в Україні купується валюта, переганяється за кордон, а через 90 днів по нібито невиконаному контракту повертається, проте вже по вдвічі, а той втричі підвищеному курсу.

Найгірше в цьому те, що для цих схем застосовується рефінансування НБУ.

Тільки 24 лютого Нацбанк посилив контроль за імпортерами – доручив перевіряти імпорті контракти на суму від $50 тис. (раніше – від $100 тис.). Це було зроблено коли курс переступив за психологічну рамку – 30 грн. А що робили ДО ЦЬОГО?

Крок №3. Жорсткий контроль за поверненням валютної виручки експортерів

У зв’язку з падінням курсу для експортерів настали добрі часи. Здавалось би, що і для держави це добре, оскільки збільшиться притік валюти.

Але, на жаль, ситуація прямо протилежна.

Дійсно, зростання експорту спостерігається, проте експортери не спішать повертати в Україну всю свою валютну виручку, акумулюючи її на рахунках своїх офшорних компаній та очікуючи підвищення курсу. Зараз вони повертають в Україну тільки той мінімум, що необхідний для погашення поточних витрат.

Крок №4. Контроль за діяльністю російських банків

Великі російські банки, що працюють в Україні, прямо політично пов’язані із Кремлем, хоча формально прикидаються бізнесом. «Альфа-банк», «Сбербанк России», «БМ банк», «ВТБ», «Проминвестбанк» прямо чи непрямо контролюються російським Урядом. Це величезні структури, які мають можливість маніпулювати на курсі української гривні.

Більше того діяльність цих банків - це питання національної безпеки і мене дивує чому до цього часу Україна не ввела санкційні обмеження на діяльність цих банків, наприклад, через введення тимчасових адміністрацій.

Крок №5. Відновлення довіри населення до банківської системи

Хто стоїть у чергах до банків зараз? Це люди, які хочуть будь-яким способом забрати звідти свої гроші. Хто сьогодні покладе в банк $100 тисяч, щоб потім півроку забирати їх частинами через діючу норму про обмеження зняття грошей?

Ті, хто хотіли чи змушені були зняти гроші, давно вже зробили це і сьогодні подібні обмеження носять виключно відлякуючий характер.

Саме тому поступова політика зняття обмежень вже в найближчій перспективі дозволить відновити довіру людей до банків.

P. S. Поки ще не пізно, ситуацію треба радикально змінювати. Найближчим часом ми з колегою народним депутатом Сергієм Капліним зареєструємо в парламенті проект Постанови «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування імовірних злочинів та спекулятивних діянь, які призвели до стрімкого коливання курсу іноземних валют та девальвації гривні».

Юрій Соловей Юрій Соловей , Народний депутат України, група партії "УДАР", фракція БПП
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram