ГоловнаБлогиблог Юрія Луканова

​За що голодує Савченко?

Надія Савченко голодує понад 50 днів. За словами її сестри Віри,схудла на 17 кілограмів. Але вживає вітаміни, бо їй зробили операцію на зубі, а без вітамінів вживати антибіотики небезпечно.

Фото: Сергей Нужненко

Розумію, що тема протестного голодування не вельми вдячна. Бо йдеться про життя і смерть. А тут як не напиши – комусь неодмінно не догодиш. Хтось звинуватить у жорстокості і безсердечності. Тим не менше, про це не можна не говорити, бо це явище стало типовим.

Треба нагадати, що Надія Савченко миттєво зробилася народною героїнею після того, як росіяни поширили відео перебування її у полоні. Вона упевнено і гордо відповідала на питання російського слідчого. Українці, які, схоже, досі схильні до створення кумирів, негайно вознесли Савченко на п’єдестал і почали кампанію за її звільнення, до якого підключився весь світ.

Питання, для чого росіянам було поширювати відео, де вона виглядає ого як, а слідчий, якщо не тупим лохом, то принаймні жалюгідним бюрократому погонах, мало кому приходило в голову. Я на самому піку її популярності поставив у ФБ питання, чи скоро після повернення з полону Савченко буде скинута з вершин народної любові. Мене мало не зацькували. Мовляв, як я посмів зазіхнути на святе.

До народного прагнення створити собі кумира додався популізм політиків. Юлія Тимошенко, яка добре відчуває народні настрої, не могла не скористатися цим для підняття популярності своєї політичної сили – вона поставила Надію першим номером у своєму передвиборчому списку. Таким чином вона привернула більшу увагу ЗМІ до своєї партії, що у період виборів критично важливо.

Не так давно Тимошенко дуже стримано прокоментувала арешт Савченко. Вона сказала, що Надія спершу потребувала психологічної реабілітації. Чому лідерка «Батьківщини» не намагалася переконати в цьому першого номера свого списку – лишається загадкою.

З п’єдесталу Савченко злетіла, оскільки почала транслювати пропагандистські тези Кремля, зокрема, виступала проти надання Україні летальної зброї, їздила брататися з бойовиками в самопроголошені республіки.

А потім їй висунули звинувачення у підготовці терористичного акту. На відео, яке було представлене ґенеральним прокурором Юрієм Луценком, схожа на Савченко особа говорить серед іншого про необхідність вбити 400 тисяч осіб. В кінцевому підсумку Савченко опинилася вже в Українському слідчому ізоляторі і так само оголосила голодування.

Я читав книжку Савченко, де вона описує своє голодування у російській в'язниці. З одного боку, це було нібито голодування, а з іншого - Надія, щоб триматися на плаву, час від часу щось їла. Потім знову починала голодування. Чому вона зараз повинна поводитися інакше – я не знаю. Я не хочу, щоб вона помирала. Не думаю, щоб цього хотіли колишні її симпатики, яких вона розчарувала.

Але Савченко пішла шляхом наших політиків, тої ж Тимошенко, котрі потрапивши у неволю, або в скрутну ситуацію, оголошувала голодування. Вони перетворили цей процес на шоу, на спосіб піару, привернення до себе уваги. Вони голодують, а потім під тиском прохань громадськості відмовляються від голодування. Себто цей процес перетворився на якусь гру. Політик знає, що його проситимуть припинити голодування, прохачі знають, що політик прислухається до них. І ця гра повторюється вже не один раз.Така собі лицемірна вистава.

Тим часом, в історії є приклад, коли учасники голодування не поступилися принципами. Ірландці Бобі Седс і ще дев'ятеро його послідовників голодували у в'язниці на знак протесту проти політики Маргарет Тетчер. «Залізна леді» не відступилася і вони померли від виснаження. Безвідносно до того праві вони чи ні, але це був той випадок, коли голодування було не грою. Це був їхній твердий вибір. І вони пішли до кінця.

Я не хочу, щоб Савченко помирала. Я не вірю в те, що вона це зробить. Але уявімо, що вона таки пішла до кінця. За що б вона віддала своє життя? Згадані вище ірландці боролися за свободу Північної Ірландії. Вони висунули ряд вимог, які не були виконані.

А Савченко за шо? За те, щоб вбити 400 тисяч осіб? Так вона сама казала в записі. Її партнер Володимир Рубан підспівував: «І репресії, репресії, репресії». За те, щоб влаштувати теракт у Верховній Раді? Благородна мета, правда?

Біда в тому, що, якби з нею правда це сталося, то вона знову перетворилася б на народну героїню. Адже народ наш жалісливий. Він забуде, що вона голодувала за право його вбивати. Головне, що вона правильні гасла говорить, які народу подобаються.

І не кажіть мені, що вона це не серйозно, що вона на це не здатна, що не може вона одна або у складі малої групи вбити майже півмільйони осіб. Але я вкотре нагадаю вам про донецьких нібито клоунів Павла Губарєва і Дениса Пушиліна. Їх теж мало хто сприймав серйозно. А на їхніх клоунських плечах на Донбас зайшов Путін зі своїм рускім міром.Через це на Донбасі вбито вже понад 10 тисяч осіб.

Днями стало відомо, що партнера Савченко Володимира Рубана бойовики включили у список на обмін. Я не здивуюся, якщо вони включать туди і саму Надію.

Юрій Луканов Юрій Луканов , Журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram