ГоловнаБлогиБлог Юрія Колесникова

Що говорить офіційна статистика

У нас є дві інформації про чисельність Служби безпеки України, що перевіряються у відкритих джерелах. Перша – чисельність, затверджена Верховною Радою України і Президентом Віктором Ющенком у 2005 році. Там цифри такі: 41 750 осіб, з них 34 610 військовослужбовців. Це на 45,6 мільйонів громадян.

Друга – датована 2015 роком. Вона теж затверджена Верховною Радою і Президентом Петром Порошенком. Цифри скромніші – лише 27 000 у мирний час, та 31 000 у особливий період. Але це вже на 42 мільйони громадян – без урахування населення, що лишилося на окупованих територіях.

Фото: Макс Левин

Багато це чи мало? Я не знаю. Але я знаю, що у США є структура, яка виконує однакові з СБУ функції. Вона носить назву ФБР. Її чисельність становила на 2014 рік приблизно 35 тисяч співробітників на 326-мільйонну націю, яка воює по всьому світу. Висновки робіть самі.

Зараз у нас, звісно, особливий період, проте…

Лишилося запитання. Куди ж поділися 10 750 співробітників спецслужби? Чому ніхто не ставить це справді цікаве запитання? А ще було б непогано отримати від СБУ дані про офіційну кількість зрадників. І бажано з установчими даними. Поки ж ми знаємо: на бік ворога перейшли чотири управління СБУ: два в Криму – Севастопольське та Кримське Республіканське, ще два – це обласні, Луганське та Донецьке. А перелік зрадників є тільки по Криму і він, наголошую, неповний.

І все ж таки, скільки їх зрадило насправді?

Остання цифра чисельності СБУ при Януковичі, яку я пам’ятаю (і якої зараз не знайти) була меншою за дозволені сорок одну тисячу. Вона офіційно становила лише приблизно 33,5 тисячі співробітників. Відповідно, ми легко дізнаємось, що на бік ворога перейшли від чотирьох до шести з половиною тисяч співробітників Служби безпеки України.

Тобто, кожен десятий співробітник СБУ зрадив державу і народ!

До цього творчого доробку додамо, що на території України, просто під носом у СБУ, було створено ТРИ потужні терористичні угруповування. Вони мали розгалужену структуру і були добре інтегровані у керівні та правоохоронні органи на місцях. Тому не дивуємось масовій зраді співробітників МВС України.

Тепер, з огляду на таку «блискучу» кадрову політику і «результативність» роботи, а також на той факт, що саме СБУ керує антитерористичною операцією на Сході України, хотілося б побачити результати роботи, що принаймні виправдовують існування цієї «унікальної» структури. Хоча б за 2016 рік.

Перед Вами дві відповіді на депутатські запити парламентарів:

Обидві відповіді – зверніть увагу – за підписом Голови СБУ Василя Грицака. Цікаво, що навіть після двох років війни платників податків в Україні вони розривають значно жвавіше, ніж ловили шпигунів.

Я не знаю, чому державну безпеку охороняє структура, де кожен десятий виявився зрадником. Але я точно знаю – цю структуру не можна допускати до регулювання економіки. Її не можна допускати до контролю над експортно-імпортними операціями. А ще я знаю, що спецслужба має займатися боротьбою з тероризмом та шпигунством, а також захистом (!) економіки України, а не її знищенням.

І хай нікого не вражає грізна абревіатура СТЗ, або «спеціальний технічний засіб». Навіть у СРСР за це не притягували до кримінальної відповідальності. Хай Вас вразить сам факт існування статті 359 Кримінального Кодексу України і строк у 10 років позбавлення волі по ній.

Хай Вас вразить той факт, що за корупцію дають максимум три роки. І це у випадку, якщо факт корупції доведуть!

І, що цікаво, за винятком трьох країн (Росії, України та Білорусі), СТЗ не є тим, за що притягують до кримінальної відповідальності у цивілізованому світі. Та й це було б дивним у час, коли комп’ютери застарівають кожні три місяці.

Юрій Колесников Юрій Колесников , Журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram