ГоловнаБлогиБлог Юрия Лучечко

Алкоголь з інтернету - свято на тому світі

Ми не маємо іншого вибору, як оголосити війну контрафакту спирту.

Нелегальний спирт та «ділки» нелегального ринку давно вже оголосили війну українцям і щодня вбивають людей.

Звичайно, що це ганебне явище є породженням корупції, бюрократичного законодавства та низки обставин, що накопичувалися роками.

Але нічого не робити – це погодитися з таким станом речей та підігравати ворогу.

Перше, що ми зробили, - посилили внутрішній управлінський контроль та взаємодію з ДФС й можемо констатувати, що ДП «Укрспирт» не виробляє та не продає «лівого» спирту. Схеми зруйновано. «Смотрящих» немає.

Так, ми мали б радіти, але радіти зарано: інтернет рясніє оголошеннями про продаж «лівого» спирту, алкоголю в будь–якій кількості.

На вихідних промоніторив особисто мережу: понад 20 сайтів та дошок оголошень типу ОLX, Prom.ua , All.biz та інші пропонують «лівак».

Логістика теж проста - «Нова Пошта», «Інтайм», «Делівері», «Нічний експрес» тощо.

Можна легко замовити та отримати алкоголь через інтернет.

Все дуже просто у тіньових ділків, вони навіть не ховаються.

Цікаво, що спирт з Російської Федерації пропонують без акцизу і зайвого клопоту. Існують й інші схеми транспортування спирту. Наприклад, завезти його під виглядом омивача. 

Ціна спирту в мережі стартує від 42 грн за літр, тоді як за легальний спирт потрібно викласти 186 грн.

Вони випарюють з цього омивача денатурат, як це було на підпільному заводі у Малих Єрчиках, а потім "впарюють" це споживачу.

Але хочу вас розачарувати: вивести отруту на 100% неможливо. Це вам скаже будь-який технолог. Та їх не турбують ні ваше здоров`я, ні жахливі наслідки, які можуть спричинити денатурати людині.

Ну і «вишенька на торті» - алкоголь із д‘юті фрі у інтернеті. Таке враження, що це для тих, хто має бажання фешенебельно піти з життя.

А ось і "приправки", котрі на елітний алкоголь перетворюють звичайний денатурований спирт.

Всі про це знають, але далі відлову окремих індивідів, що приторговують алкоголем сумнівного походження, справа не йде.

Так, у 2017 було імпортовано 8,6 млн декалітрів метилового спирту для газовидобувної галузі. Ще близько 2 млн декалітрів для хімічної, парфумерної та харчової промисловості.

Для порівняння ДП «Укрспирт» у 2017 році виробило близько 8 млн декалітрів спирту. Масштаби вражають.

Галузь потребує нових підходів та уваги законодавця: з одного боку, має бути відповідність європейським директивам та встановлення диференційованих ставок акцизу для харчового та технічного спирту, а з іншого - посилення відповідальності та запровадження сучасних методів контролю.

Алкоголь має продаватися виключно у магазинах, торгових мережах, з рук продавця у руки покупця. Ніяких інтернет-продажів.

Обов`язково має бути запроваджена електронна акцизна марка із застосуванням сучасної технології блокчейн. Аби кожен, хто купує алкоголь, мав можливість визначити походження придбаної пляшки.

У нас занадто м’яке законодавство для так званих бутлегірів.

Треба встановити жорсткішу відповідальність продавця. Продавець контрафакту має відповідати своїм майном та більш суворими термінами покарання. А у випадках, коли отруєння привело до смертельних випадків, має бути пожиттєвий термін ув’язнення.

Днями за всіма перерахованими виявленими фактами ми звернулися до правоохоронців та чекаємо на реакцію.

Процес триває. Та напередодні Великодня запускаємо соціальну рекламу проти нелегального обігу підакцизної продукції.

Мета - привернути увагу суспільства до боротьби з контрафактом та вберегти життя тих, хто ризикує вживати

«лівий» алкоголь з інтернету й купуючи його у сумнівних продавців.

Ще раз хочу наголосити: ДП «Укрспирт» виробляє харчовий спирт високої якості у промислових обсягах і реалізовує його лише виробникам лікерогорілчаних виробів. На підприємстві встановлено контроль державної фіскальної службі за виробництвом і обігом підакцизної продукції.

Наше підприємство не продає харчовий спирт у бутлях через мережу інтернет.

Вся спиртовмісна продукція в мережі має ознаки контрафакту та небезпечна для здоров’я, яка завозиться під виглядом технічного спирту, наслідки отруєння є дуже жахливими.

Не піддавайтеся спокусі та бережіть себе й своїх близьких.

Поширюй, говори про це з друзями та знайомими.

Юрий Лучечко Юрий Лучечко , И.о. директора ГП "Укрспирт"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram