ГоловнаБлогиБлог Юрія Крячка

Кропивницький – ідеальна нова назва для Кіровограда

На своєму засіданні 23 грудня 2015 року, Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради розглянув пропозиції Кіровоградської міської ради щодо перейменування міста Кіровоград у зв’язку з необхідністю приведення назви міста у відповідність до вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Серед семи розглянутих пропозицій щодо перейменування міста були Єлисаветград, Інгульськ, Златопіль і Кропивницький. Розглянувши протокол про підсумки голосування жителів Кіровограда 25 жовтня 2015 року та рекомендації Українського інституту національної пам’яті, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України перейменувати місто Кіровоград на місто Інгульськ.

Фото: thekievtimes.ua

Кіровоград – це місто, у котрому я народився, виріс і прожив довше ніж будь-де, і я абсолютно переконаний, що назва Інгульськ йому зовсім не пасує. Річка Інгул має мінімальне (або взагалі ніяке) значення для економіки міста. Жителі міста п’ють дніпровську, а не інгульську воду. Ніяких гідроелектростанцій і ніякого пароплавства на Інгулі немає. На жаль, це – досить брудна річка, знаменита, у першу чергу, своїми жабами, проти яких жителі міста нічого проти не мають (квакання жаб у центрі міста спиймається кіровоградцями як один з голосів літа), але вони також усвідомлюють, що місто має й інші яскраві прикмети. Мабуть, потрібно бути кіровоградцем, щоб усвідомити неприйнятність назви Інгульськ. Хоча, i не-кіровоградці можуть легко відчути немилозвучність поєднання трьох приголосних (л-с-к) у цьому слові.

Незважаючи на можливість по-різному інтерпретувати назву Єлисаветград, ця "історична" назва, в умовах війни з російським агресором, також не є прийнятною.

Hазва Златопіль недостатньо милозвучна. На жаль, її можна трактувати як "Зла – топіль". Також ця назва недостатньо точно відбиває дух міста, адже це не просто сільськогосподарське місто серед українських степів...

Через проблематичність цих назв, у місті не вщухають мітинги "за" і "проти", і я впевнений, що якщо воно отримає якусь із них, тоді громадський неспокій у місті триватиме і через якийсь час його доведеться знову перейменовувати...

Багато хто називав і називає це місто маленьким Парижем, адже воно є справжньою колискою українського театру! Також це танцювальна столиця України! – I зовсім не випадково, адже у місті є потужні танцювальні і музичні школи. Я не впевнений чи є у світі третє таке місто (окрім Парижа і Кіровограда), де театрально-танцювально-музичний дух просто розчинений у повітрі. У Кіровограді жив і творив Марко Лукич Кропивницький, батько українського театру, і я впевнений, що назва Кропивницький – це його назва!

P.S. Будь ласка, перегляньте прекрасний матеріал на цю тему, що був підготовлений кіровоградцем, членом Національної спілки художників України і Національної спілки театральних діячів України Ігорем Смичеком.

Юрій Крячко Юрій Крячко , Кандидат філософських наук, науковий співробітник Канадської Національної Наукової Ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram