ГоловнаБлогиБлог Юлія Морозова

Про те, як пропіаритися на прибиранні, і про невміння українців домовлятися

Цієї суботи благородну акцію з прибирання України проводитимуть 2 різні громадські організації з майже однаковим ім’ям, які не визнають одна одну. Також до чисто громадської ініціативи знов примажуться, не згадуючи її, «Метінвест» і обласні держадміністрації.

2008 року 50 тисяч естонців вийшли прибрати країну. Рух почав поширюватися світом, і сьогодні "Let’s Do It" охоплює вже більше сотні країн. 2010 до прибирання долучилася Україна, де акції ініціювали громадські активісти, які потім зареєстрували свою організацію. Минулого року вона розділилася на дві, причому перші звинувачують других в нечесній грі. Другі ж перших ігнорують. 

Чи є в чому щось страшне? Звичайно ж ні, адже обидві організації роблять добру справу, а щодо фронту робіт – то нам ще прибирати і прибирати. Але цей кейс – класичний для українських реалій, адже навіть там де, за визначенням, не має фігурувати великих грошей, наші активісти примудряться показати приклад невміння поєднувати зусилля.

Більш неприємно, коли до чисто громадської ініціативи починають ефектно примазуватися владні і бізнес-структури. Якимось дивним чином акції облдержадміністрації і Метінвесту, пов’язані з прибиранням, припали на ту ж саме дату. А «Метінвест» навіть починає в той самий час!

Офіційний сайт адміністрації заявив про 120 тисяч мешканців, які вийдуть на обласний суботник. Влада, зрозуміло, давитиме адмінресурсом, і в ці тисячи врахує всіх – і добровільних, і адмінресурсних прибиральників, а Метінвест пробує ще додати розіграш призів за найкращі фотки. Але щоб отримати шанс на виграш – треба ще й сторінку відповідну в Фейсбуці лайкнути. Комплексний підхід до піару, нічого не скажеш.

Чи може такий збіг дат бути випадковістю? Минулого року та ж сама ситуація була. Акції адміністрації і ахметовського холдингу були приначені на ту ж дату, коли і громадська «Зробимо Україну чистою». Причому згадки про всесвітній чи всеукраїнський рух ні в тих, ні в інших нема і не було.

Але то таке. Як співав Славко Вакарчук, «А нам з тобою своє робити». Ми і робимо. Об’єднання Відповідальних Громадян організовує в Кривому Розі більше 15 локацій, де люди будуть прибирати не заради селфі чи приза від Ахмєтова, а просто тому, що відчувають відповідальність. І хай нас рахує, хто хоче ;)

Юлій Морозов Юлій Морозов , Голова Об’єднання Відповідальних Громадян (м. Кривий Ріг)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram