ГоловнаБлогиБлог Юлія Морозова

Про синдром Дауна і маленькі дії, які можуть все змінити

Я сьогодні недолуго начеплю на себе шкарпетку і, зробивши селфі, викладу в соціальних мережах. І поставлю теги: #WorldDownSyndromeDay #LotsOfSocks #WDSD. Зазвичай я ношу шкарпетки там, де треба. Зазвичай я не роблю селфі і не ставлю біля них теги.

Але сьогодні, 21 березня, в цивілізованому світі всі говорять про людей, у яких зайва 21-а хромосома, і я хочу, щоб ми як цивілізовані люди про це теж говорили.

«Ваші фотки нічого не змінять!», - вже закидають нам. «Хіба це на сьогодні головна проблема країни?» - здивовано питають. А дехто взагалі вживає слово «даун», лише коли хоче образити чи принизити когось, наприклад ідеологічних супротивників. Ви ж розумієте, про що я говорю?

Звичайно, люди з синдромом дауна - це не найактуальніша проблема України сьогодні, але ставлення до людей з особливими потребами - один з головних показників цивілізованості і розвитку суспільства. Це я вам впевнено кажу, бо багато в яких країнах з різних світів був і сам дитину з особливими потребами виховую. Тому, якщо ми можемо зробити хоча б щось, що змінить ставлення криворіжців до цієї групи людей, ми робимо.

Ми починаємо підтримувати нову організацію «Сонячні діти Криворіжжя», яка робить свої перші, ще не дуже впевнені кроки, наша театральна студія «Ванильні качелі» сьогодні презентує міні-виставу, де хлопчина з синдромом дауна – в головній ролі. Ми піднімемо хвильку – і не тільки в Інтернеті, а й в реальному житті, яка поступово перетвориться на рух, що змітатиме стереотипи. І не будуть міліціонери на вулиці – а це, на жаль, реальний свіжий випадок з нашого міста – питати у мами сонячної дитини: «А це не заразно?». Так, це шлях непростий і нешвидкий, але якщо не почати – змін не побачиш.

Юлій Морозов Юлій Морозов , Голова Об’єднання Відповідальних Громадян (м. Кривий Ріг)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram