ГоловнаБлогиБлог Юлії Орлової

«Гордість нації» - люди, які змінюють історію

Мабуть, у кожного з нас є герої, вдалі приклади діяльності яких мотивують нас до дії. У світовій історії знайдеться багато біографій, після ознайомлення з якими з’являється наснага на важливі звершення. Величезна кількість літератури присвячена окремим успішним та цікавим особистостям. Зараз надзвичайно популярні біографії бізнесменів і державних діячів. Кожна така історія це квінтесенція унікального досвіду, який ми бажаємо повторити, секрети успіху якого прагнемо дізнатись.

Видатні діячі завжди залишають помітний слід в історії. Ці люди вирішують долі народів, а їх імена стають невід'ємною частиною цілої країни. До того ж відомі біографічні твори мають й літературну цінність та неабияк захоплюють читача. Особливо це помітно зараз, коли український ринок книговидання переживає стрімке зростання частки non-fiction літератури. Цей пост не про книжки, які видало видавництво Vivat, цей пост про людей, яким присвячують книжки. Незламним творцям, патріотам, моральним авторитетам нашої країни.

Я завжди вірила у вислів, що історію творять люди. Саме тому, коли у видавництві ми вирішили створити серію книжок "Гордість нації", я відчувала натхнення, бо ми робили щось надзвичайно важливе. Серія присвячена історіям життя В'ячеслава Чорновола, Любомира Гузара та Мустафи Джемілєва. Ці люди змінили історію України, і видані книжки допомагають зрозуміти, що спонукало їх діяти, навіть тоді, коли обставини були проти, навіть тоді коли їм доводилося плести проти течії.

Незважаючи на те, що «Гордість нації» - це серія книжок, кожна з них написана у власному стилі та має унікальну структуру. Над виданням "Мустафа Джемілєв. Незламний» працювали два з половиною роки, її вихід переносили декілька разів. Автори Севгіль Мусаєва та Алім Алієв дуже вдало змалювали людину, яка за жодних обставин не зраджувала своїм принципам. Розкрили цікаві факти біографії та життєвого шляху беззаперечного лідера кримсько - татарського народу Мустафи Джемілєва. Думаю, що це одне з тих видань, яке має бути у кожному домі, оскільки дуже добре, коли у народу є такий сильний лідер.

Над книгою «Любомир Гузар. Хочу бути людиною» працювала українська журналістка Катерина Щоткіна, й видання вийшло ще за життя блаженнішого. Гузар дійсно був людиною епохи. Багато років він жив за кордоном, тому світогляд та прогресивні погляди цієї надзвичайної людини сформувалися без радянського впливу. Рівень довіри до Гузара вважали суспільним феноменом. Його телевізійні виступи збирали рекордну аудиторію, а тести промови ставали афоризмами. Його погляди незрівнянний приклад вільної людини. Приклад новому поколінню, яке будує нову країну.

Ключові події у політичній історії України другої половини XX ст. відбувались за участі В’ячеслава Чорновола. Книга “В'ячеслав Чорновіл: дух, що тіло рве до бою” розповідає про людину, без якої не відбулося б багато речей, та ми б не знали звичної для нас України. Він був головним ініціатором ухвалення декларації про державний суверенітет, дисидентом, який провів за ґратами понад 15 років. На сторінках охоплено весь період його життя – починаючи з дитинства і молодих років до вбивства у 1999 р. Автор книги, історик Василь Деревінський, у цьому виданні розкриває процес формування суспільно-політичних поглядів Чорновола та акцентує увагу на чинниках, що на них вплинули.

На Книжковому Арсеналі 2017 року дві книги із цієї серії придбав Президент України Петро Порошенко. Мені надзвичайно приємно було побачити ці видання у його топі книжок, які він рекомендує до прочитання. Для мене, й для видавництва загалом, важливо, щоб книги про видатних українців існували не тільки сьогодні, а й були важливою спадщиною для майбутнього покоління.

Юлія Орлова Юлія Орлова , Генеральний директор видавництва «Віват» (ГК «Фактор»)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram