Чим зайнятися вдома підлітку, віком 11+

Ставлячи своїм учням-підліткам просте питання «What’s your hobby?», я не очікувала, що у більш ніж 50 відсотків основним хобі є «listening to music». Звичайно я розумію, що життя сучасних людей невід’ємне від гаджетів. Якщо вийшов з дому без телефону, то відчуваєш себе дуже некомфортно. І все ж таки відповідь «моє хобі – це слухання музики» вразила мене. Тобто доволі великий відсоток підлітків від 11 та старше більшість часу проводять сидячи в навушниках та слухаючи музику?!

Фото: Макс Левин

І поки батьки заклопотані своїми справами, десь в глибині душі трохи радіють, що дитинка вдома і чимось зайнята у своїй кімнаті, з самою дитиною, яка весь час слухає музику або грає у якийсь комп’ютерний маразм (на кшталт «Трагедії білок»), відбувається поступова деградація. І коли починаєш розуміти, що таке проводження часу – це тупикова гілка у розвитку, відкладаєш свої справи і думаєш, як переключити увагу дитини. Влітку під час канікул трохи простіше: дитячі табори, екскурсії, курси фотошопу і т. д. Але що робити, коли на вулиці холодна та сира погода. Виходити на цю мряку зайвий раз не дуже хочеться? А дитина «трудный подросток», весь вільний час проводить у гаджетах та навушниках? Твої розповіді про пошкоджений зір та загрози туговухості пропливають повз, наче «фанера над Парижем».

Якщо ви не дуже зациклені на своїх особистих справах, ризикну дати кілька порад, чим можна зайняти вашого юного «хакера» молодшого підліткового віку.

1. Намалювати ілюстрації до улюбленого фільму, гри або книжки.

2. Приготувати разом смаколики, які потрібно творчо оформлювати. Наприклад плюшки або печиво різноманітних форм. Тут діти зазвичай проявляють бурну фантазію, плоди якої із задоволенням з’їдають.

3. Знайти в Інтернеті фільм, який ви вважаєте корисним і цікавим для дитини, разом подивитися, а потім обмінятися думками.

4. Приготувати екскурсію для друга, тата… по своєму місту. І за хорошої погоди її провести.

5. Зробити разом якісь фенечки. В Інтернеті існує безліч порад і майстер-класів на цю тему.

6. Для дівчаток – разом зробити «шмон» у гардеробі: подивитися що до чого пасує які можливі варіанти. З чого принцеса вже виросла.

7. Дуже важке, але корисне завдання – разом прибрати у кімнаті.

8. Спробуйте придумати індивідуальну систему заохочень, за виконання певних додаткових завдань (по навчанню або по дому).

9. Записати дитину в найближчу бібліотеку та вибрати цікаву книжку.

10. Запросити в гості дідуся з бабусею, тепер це буде їх проблема.

Займаючись з дитиною спільною діяльністю ви одним махом вбиваєте двох зайців: не тільки відволікаєте дитину від подразника, але й займаєтесь з нею спільною справою, що зближує вас і дає змогу краще пізнати своє чадо. І хто знає можливо в старшому підлітковому віці, самі такі спілкування допоможуть уникнути багатьох проблем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram