ГоловнаБлогиБлог Ярослава Дубневича

​Від спільних ініціатив – до перспективних проектів

Мабуть, безпрецедентна в історії транспортного комітету Верховної Ради України ініціатива провести спільне засідання з польськими колегами із залученням представників урядів, котру ми запустили восени минулого року, у багатьох викликала скепсис. Мовляв, вкотре відбудеться зібрання на високому рівні, декларація щирої дружби, а що далі…

Спільне засідання комітету з питань транспорту ВР та комісії інфраструктури Сейму РП (24.11.2016 м.Львів)
Фото: Надано автором
Спільне засідання комітету з питань транспорту ВР та комісії інфраструктури Сейму РП (24.11.2016 м.Львів)

А далі, через місяць після спільного засідання представників комітету з питань транспорту Верховної Ради України та комісії інфраструктури Сейму Республіки Польща, що відбулося 23-24 листопада 2016 року у Красічині (Польща) та Львові (Україна), ми розпочали реалізацію спільних домовленостей. Перше – залізничне сполучення європейського зразка між Києвом і Перемишлем, котре дозволяє уникати втрат часу від черг на кордоні.

І це лише початок позитивних зрушень. Адже під час спільного засідання ми з польськими колегами багато уваги приділили питанню перспектив розбудови дорожньо-транспортної та залізничної інфраструктури в українсько-польському прикордонні в контексті будівництва VIA Carpathia. І як наслідок наших зусиль – цього тижня у ході візиту до Республіки Польща, голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Маршалок Сенату Республіки Польща Станіслав Карчевський та Голова Сейму Литовської Республіки Вікторас Пранцкетіс підписали документ, в якому засвідчують підтримку зусиль урядів держав з метою розбудови найважливіших інфраструктурних сполучень, в тому числі транс’європейського проекту VIA Carpathia з відгалуженням на українську сторону.

Фото: Надано автором

Попереду ще багато роботи, і черговий крок – це внесення питання щодо відгалуження VIA Carpathia на українську сторону на спільне засідання українсько-польської міжурядової комісії, котре планується на 21 квітня 2017 року у Варшаві за участі Віце-Прем’єр-Міністра України Степана Кубіва та Віце-Прем’єра Республіки Польща Матеуша Моравецького.

Переконаний, що спільним зусиллями парламентських комітетів, профільних міністерств нам вдасться не лише напрацювати, але й втілити в життя стратегію залучення коштів ЄС для реалізації проекту VIA Carpathia в Україні, що матиме результатом покращення доступності у контексті розбудови дорожньо-транспортної інфраструктури від кордону нашої держави з Польщею та Угорщиною до виходів до Чорного моря.

Вірю, що спільно з польськими колегами Богданом Жьонцою, Анжеєм Адамчиком та за підтримки спікерів Андрія Парубія і Марека Кухцінскі, віце-прем’єрів Степана Кубіва i Матеуша Моравецкі вдасться досягти задуманого.

Ярослав Дубневич Ярослав Дубневич , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram