Закони є. Час їх виконувати

Парламент закрив свою пленарну роботу в цьому році. Час підбити підсумки.

Якщо коротко – рік видався результативним. Попри те, що постійно лунала гостра критика на адресу парламентарів – мовляв, популісти, балакуни, не працюють професійно. Скажімо, за даними Комітету виборців України, ККД парламенту цього року було нижчим за минулорічний показник вдвічі. Так, «порожніх» документів, законодавчих «спамів», пустих балачок та скандалів цього року вистачало, ми всі стали тому свідками. Але будемо справедливими. Було й багато роботи, яку необхідно відмітити.

Фото: Макс Требухов

В цьому контексті не можу не згадати законодавчі ініціативи, з якими протягом року виступав наш Комітет, і які були підтримані парламентом. Нагадаю, це – передусім – Закони, що врегульовують та удосконалюють механізми фінансування дорожньої галузі № 1762 (проект № 4014-а) та № 1763 (проект 4015-а). Якщо підсумовувати 2016-й рук в дорожній галузі, можу сказати: прийняття цих документів стало вирішальною подією року.Для того, щоб стартували названі закони, є цілий рік – 2017-й. Він повинен стати перехідним: закони запрацюють в повну силу з 2018-го. За цей період, сподіваюсь, будуть створені всі умови для роботи законів, з`являться необхідні підзаконні акти тощо. Сподіваюсь, що до рішення питання в повній мірі долучиться виконавча гілка влади, від якої, власне, залежить конкретна практична робота законів на місцях.

Важливим став і Закон, який парламент підтримав буквально на днях. Маю на увазі проект № 5428. Це тимчасовий, але дієвий захист провідного перевізника – ПАТ «Укрзалізниця».

Також в першому читанні прийнятий проект закону про електронний квиток в міському пасажирському транспорті, реєстр. № 4121. Підготовлено та очікує на розгляд проект закону № 2712 Про внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України (щодо сприяння розвитку судноплавства в Україні).

Підсумовуючи діяльність колег-парламентарів, хочу окремо відмітити конструктивну роботу членів Комітету з питань транспорту: народних депутатів Сергій Євтушок, Ігор Васюник, Ігоря Діденка, Ігор Побер, Boris Kozyr та всіх інших. Завдяки завзятій та наполегливій роботі депутатів-ініціаторів законопроектів, членів Комітету, секретаріату, завдяки спільній праці з фахівцями-експертами, з Міністерством інфраструктури, галузь і в цілому – економіка країни, все суспільство отримали цілу низку надважливих документів. І це – головний підсумок законотворчої роботи року.

Закони є. Час їх виконувати.

Ярослав Дубневич Ярослав Дубневич , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram