Як за "неправильні" коментарі в інтернеті звільняють з роботи

Останній тиждень видав в новини доволі цікаву подію, яка сама по собі хоч і небагато означає, однак насправді дуже показова. Мова йде про звільнення інженера з Google за анонімний допис на сайті Motherboard, який використовується співробітниками компанії як місце для флуду. У дописі, який розмістив користувач у доволі витриманих тонах було описано його погляд на проблему гендерної нерівності у вищих ешелонах керівництва корпорації. На його думку, існують певні біологічні фактори, які зумовлюють різні типи мислення, що домінують у жінок і чоловіків, і це особливим чином відбивається на виборі напрямку діяльності: чоловіки частіше обирають організаторські професії, жінки ж - соціально орієнтовані.

Невдовзі за цей анонімний (!) і доволі стриманий коментар було звільнено інженера, який його залишив. Формальною причиною стало "порушення етичного кодексу Гуглу", де в тому числі вказується обов'язок співробітників "докладати усіх зусилль для створення культури безпечної від усіх видів насилля". Визнання нерівності чоловіків або жінок як обгрунтованого біологічними аспектами і взагалі судження з позицій розподілу соціальних функцій жінки і чоловіка в суспільстві часто трактуються правозахисниками і представницями феміністичних рухів саме як форма насилля над жінками.

З точки зору здорового глузду це, безумовно виглядає смішним, але кількість подібних випадків, судових позовів на таку тему, гучних нібито "сексистських" скандалів останнім часом просто вражає. Подібне трактування різних часто доволі побутових, як наведена вище, ситуацій просто створює небезпечний ідеологічний дискоміорт у суспільстві. Таким чином, позиція ряду представників привілейованих організацій та відомих фондів поступово подається як загальновизнана - у той же час "мовчазна більшість" свідомо не розділяє їх точки зору і умовно дистанціюється від конфлікту з ідейними опонентами (в силу того, що за останніми - впливові ЗМІ, організації та фонди). Єдино можлива форма протесту проти подібного підходу до гендерних питань для більшості громадян часто залишається одна: голосувати за праві сили, які часто відкрито насміхаються над дискурсом нав'язливої політкорректності (подібно до Дональда Трампа). Проблемою є також і те, що звільнення з роботи - серйозний засіб контролю за інакомисленням серед керівних кіл у суспільстві, і стається таке, на жаль, вже і в самій Україні.

Мова йде про викладача-правника з Києво-Могилянської академії, якому не дали працювати у виші через його "сексизм". Фактично мова йшла про пост викладача у фейсбуці трирічної давнини (!) у якому він описував те, як приймав залік у групи студенток, і "ледве втримався аби не поставити додаткову оцінку за пірсинг". Можна по-різному трактувати цей допис, оцінюючи його аморальність чи недоречність, однак звільнення за допис у соцмережах це дійсно гострий і неприйнятний в нормальному суспільстві інцидент. Справа чомусь стала гострою, коли ряд активісток радикального феміністичного руху FemSolution розклеїв по території вишу роздруковані заклики припинити насилля в університеті та скріншоти посту викладача, якому на той момент вже виповнилося три роки.

Дві акції "протесту" від феміністок на території вишу, купа постів у соцмережах і на сайтах ліворадикального спрямування і вуаля - за дурнуватий але усе-таки не загрозливий допис не продовжено контракт з викладачем КМА Олексієм Курінним. Прикметно також, що на нього жодного разу не надходили жодні скарги про сексуальні домагання чи насилля до адміністрацію вишу чи поліції. Таким чином, існуюча у частини західних громадян ліволіберальна культура починає все більше загрожувати вже і нашим громадянам.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram