Ракетний удар Трампа по амбіціях РФ

Сьогодні вночі американські війська обстріляли позиції військ Асада в Сирії за застосування ними забороненої хімічної зброї проти повстанців. Це важливий сигнал який вкотре демонструє: США Трампа це країна з активною зовнішньою політикою, яка не буде соромитись відстоювати власні інтереси.

Фото: EPA/UPG

Багато українських блогерів та політологів закликали таку "Велику Америку", однак чомусь не звязали її прихід з приходом Трампа, хоча ця тенденція лежала на поверхні. Хоча добра частина оглядачів, та і я так само пророкували активну зовнішню політику яка вже давно є визначальною рисою правих сил в США. Ця жорстка атака з 60 ракет "Томагавк" стала демонстрацією усьому Світу і РФ в тому числі: жодні інтереси окрім інтересів США не можуть визначати зовнішню політику Штатів. І усі теорії про ілюзорні "домовленості" Трампа з РФ через російського агента Флінна, якого нещодавно з осудом вигнали з посади радника Президента США розсипаються просто на очах. Сирія була важлива для РФ як демонстрація зовнішньої надійності Москви: це був ніби доказ того, що менші держави можуть отримувати від Росії гарантії зовнішньополітичного характеру в обмін на входження до орбіт впливу РФ.

60 ракет, випущених американськими військовими, потрапили точно в ціль - в серце зовнішньополітичних амбіцій РФ. Уже сьогодні РФ встигли заявити про посилення військового контингенту в Сирії, і навіть ходять чутки про загибель від нічного ракетного удару чотирьох російських військових, але факт лишається фактом: надійності РФ на Близькому Сході приходить кінець. США вкотре приміряють на себе форму світового поліцейського: де-факто це перше велике бойове втручання США на Близькому Сході з 2011 року.

Пацифістська політика Обами хоча і була сприйнята частково позитивно американськими виборцями, однак вона власне і стимулювала військове відродження ісламізму в регіоні у вигляді надпотужної Ісламської держави. Історія сталась наступним чином: війська США контролювали регіон, Обама під пацифістськими гаслами вивів основну їх кількість, ісламісти потроху відновлювали силу аж поки не захопили великий нафтогазоносний регіон і не почали загрожувати усьому Світу. При цьому місцеві Іракські сили просто безсилі проти терористів: бойова якість ісламістів на їх тлі вкрай висока. У таких складних умовах Трамп розгортає новий фронт на Близькому Сході.

Певним чином можна казати навіть про те, що закриття міграції до США особам з неспокійних мусульманських країн було в першу чергу внутрішньополітичним приготуванням до великого зовнішньополітичного демаршу США проти ісламістів. Отож, ці дії були цілком виправдані політичною практикою і стратегічними планами США а не аж ніяк не тим, що Трамп фашист і його радник читає і цитує Юліуса Еволу (взагалі, демонізація правих сил часто грає на руку самим правим, якщо ви помічали).

P.S. після повідомлень про ракетний удар США по Сирії долар почав рости. Приємних вихідних!

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram