Як Росія готує нам наступ на гібридному фронті

Прорив невідомих через російський КПП з боєм, який спричинив тривогу і підняття по тривозі у лавах російських окупаційних військ в Криму та в лавах ЗСУ на Півдні України і замах на Плотницького цілком можливо можуть бути частиною однієї стратегії з дискредитації України і звинуваченні її у екскалації конфлікту з РФ. Росію у такому випадку цікавить не стільки розгортання подальшої збройної операції проти України, скільки послаблення її на зовнішьнополітичній арені, дискредитація і розхитування ситуації всередині країни. Поступова дестабілізація дозволить Росії поступово повернути контроль над Україною: під це створюються і будуть створюватись політичні сили, громадські організації, будуть фінансуватися ЗМІ або навіть створюватись нові, чисто російські телеканали для України.

Навряд чи ситуація на фронті тепер для Росії матиме велике значення. Адже вона виконала доволі серйозну роботу по поверненню на міжнародну арену, вкачала чималі кошти у європолітиків, пригрозила правлячим елітам ЄС перемогами своїх ставлеників з євроскептичного табору (Ле Пен, Хоффера та інших) і тепер не налаштована на подальшу дискредитацію себе військовими діями. Однозначно слід прогнозувати одне: війна РФ з Україною стала ще більш гібридною, ще менш воєнною, оскільки тепер вона орієнтована вже майже чисто на політичні та дипломатичні засоби. Гарячі голови пророкують черговий великий наступ росіян, не знаючи того, що він вже планується, але в ВР.

Усі мабуть читали, про причетність Медведчука до розкрутки Савченко. А це лише вершина айсбергу, і на цей айсберг український Титанік пливе з жахливою швидкістю. Політика тепер стає полем російсько-української війни, і у цій сфері Україна має такі самі слабкі сили, як навесні 2014 мала проти російської окупації. Від суспільства в таких умовах можна вимагати лише одного – пильності і уважності до тих, під чиїми прапорами вас виводять мітингувати.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram