Угорський Крим за Карпатами

Територіальні претензії ряду політичних кіл Угорщини до України давно відомі більшості політично активних громадян. Вони стосуються статусу Закарпаття і час від часу дають про себе знати у різних формах вияву: чи-то у вигляді гучної заяви якого-небудь політика з Йоббіку, чи-то у вигляді якихось проектів місцевих угорських діячів на Закарпатті по утворенню яких-небудь чергових автономних районів, округів чи якихось ще адміністративних одиниць з переважаючим угорським населенням.

Фото: tyzhden.ua

Але є одне «але», як казав мудрий Майкл Щур. Лише один район Закарпатської області має стійку переважаючу угорську більшість – це Берегівський, де проживає понад 70% угорського населення. Як на диво, більшість жителів Берегова не знають української мови, де-факто знаходячись у комунікаційній прірві (адже більшість закарпатців не знають угорської), і кличуть своє місто на угорський манер – Берегсас.

Політичне ослаблення України внаслідок російської агресії певним чином активізувало іррендентистів по обидва боки кордону. У вересні на нараду до Товариства угорської культури Закарпаття (де-факто найбільша угорська організація регіону) завітав голова Державного союзу солдат національної гвардії Угорщини Ондраш Туроші. На зустрічі з ним були присутні, зокрема, голова ТУКЗ народний депутат від БПП Ласло Брензович (!) і його помічник Йожеф Борто. Невдовзі після цього угорський уряд розмістив на своєму сайті документ де було вказано порядок матеріального забезпечення солдатів муніципальної (національної) гвардії угорців Закарпаття. Таким чином, Угорська держава планує надати підрозділам закарпатської угорської гвардії близько 400 тис. доларів на 2016 рік. Причому, місцева Закарпатська преса з посиланням на сайт ТУКЗ стверджує, що перші підрозділи цієї гвардії вже взяли участь у змаганнях для службовців Національної гвардії в Угорщині в одному з прикордонних сіл!

Це – якраз той момент, коли треба реагувати на події, аби це було вчасно. Не можна просто так закривати очі на парамілітарні іноземні формування в Україні, адже вони кожного дня раптово можуть перетворитись на мілітарні, як це сталося в Криму з місцевим проросійським козацтвом.

Так чи інакше, у такому випадку необхідна і оцінка подій з боку МЗС України, і відповідні дії СБУ та МВС, адже краще зараз реагувати їм, ніж потім ЗСУ знайти у себе в тилу другий фронт…

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram